Menu Close Menu
سید‌محمود انوشه غیرقانونی اعلام شد

روانشناس نما

روانشناس نما

از‌جمله مشهورترین افرادی که نامشان در  لیست سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران آمده فرهنگ هلاکویی، محمود انوشه، ایمان سرورپور، علیرضا شیری، آزیتا ساعیان و بسیاری دیگر از نام‌هایی است که پست‌هایشان در صفحات مجازی هم بسیار پربازدیدند.

سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران، با انتشار بیانیه‌ای نام ۵۰ نفر از روانشناسانی که به‌صورت غیرقانونی فعالیت می‌کنند را آورده است. در این لیست ۵۰ نفره که قرار است در آینده بر تعداد آن هم افزوده شود، اسامی افرادی وجود دارد که نام آنها بسیار شنیده شده.

از سویی علاوه بر این افراد که البته بسیاری از آنها در شبکه‌های مجازی، خصوصا اینستاگرام فعالیت می‌کنند، می‌توان نام موسساتی چون سیگنال مثبت/فنگشویی، فنگشویی توسعه فردی جادوی ذهن، قدرت ذهن و معجزه افکار مثبت، مجله موفقیت گری وی، مجله زناشویی، مدیتیشن| مراقبه| آرامش درون، کاوشکده| مجله توسعه فردی و… را دید. اما از‌جمله مشهورترین افرادی که نامشان در این لیست آمده فرهنگ هلاکویی، محمود انوشه، ایمان سرورپور، علیرضا شیری، آزیتا ساعیان و بسیاری دیگر از نام‌هایی است که پست‌هایشان در صفحات مجازی هم بسیار پربازدیدند. اما بد نیست به این بهانه بدانیم برخی از این افراد که دنبال‌کنندگان بسیاری هم دارند، چه کسانی هستند و نقدهای وارد شده بر آنها در سال‌های گذشته چه بوده.

 

فرهنگ هلاکویی متولد سال ۱۳۲۳ و در شهر شیراز است. او یک روانشناس، روان درمانگر، جامعه‌شناس، استاد دانشگاه در لس‌آنجلس آمریکا‌ست که در رشته جامعه‌شناسی دارای مدرک دکترا و در رشته‌های روانشناسی، اقتصاد و مشاوره ازدواج دارای مدرک فوق‌لیسانس است.او پیش از انقلاب استاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران بوده است و پس از به پایان بردن تحصیلاتش در دانشگاه یوتا، آمریکا در سال ۱۳۵۳ به ایران بازگشت.

مدتی سرپرست کمیته فرهنگی- اجتماعی در معاونت برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری سازمان رادیو و تلویزیون ملی ایران بود، اما پس از چند سال به‌دلیل اختلاف‌نظر با مسئولان تلویزیون، به آمریکا بازگشت. فرهنگ هلاکویی در حال حاضر مدیر مرکز بهزیستی بورلی هیلز است و به‌عنوان مشاور ازدواج، خانواده و کودکان در این مرکز مشغول فعالیت است.

او همچنین از سال ۲۰۰۰ میلادی تاکنون برنامه تلویزیونی و همچنین رادیویی «راز‌ها و نیاز‌ها» را اداره و اجرا می‌کند که تاکنون شمار تماس گیرندگان آن به بیش از سی هزار نفر رسیده‌است. فرهنگ هلاکویی در سال ۱۳۹۲ رادیویی فارسی‌زبان برای ایرانیان در شهر لس‌آنجلس تاسیس کرد. اما در سال‌های اخیر نقدها به او و نحوه مواجهه‌اش با افرادی که به او مراجعه می‌کنند بالا گرفت و عده‌ای به او عنوان روانشناس زرد دادند. اما روانشناسی زرد چیست؟

این نوع از روانشناسی تلاش می‌کند دستورالعمل‌هایش را از موضوعات جذاب انتخاب کند و سپس طبق ادعایش دستورالعملی برای رسیدن فوری به آنچه مخاطب دوست دارد و می‌خواهد به آن برسد تجویز می‌کند مانند این‌که چطور دیگران عاشقمان شوند، به‌سرعت پولدار شویم و …. راه‌های ساده‌انگارانه و توصیه‌های عوامانه‌ای که با لباس کلمات شیک و امروزی شده تحویل مخاطب می‌شوند. روانشناسان این دسته هم مدعی‌اند که با بیان چند تکنیک ساده می‌توانند تحولات بزرگ در زندگی افراد ایجاد کنند و کلاف پیچیده زندگی آن‌ها را باز کنند.

 

سید‌محمود انوشه سال ۱۳۴۵ در خوزستان متولد شد، متخصص روانشناسی و تیپولوژی، محقق، نویسنده و استاد دانشگاه و کارشناس و در دوره‌ای مشاور وزیر فرانسه هم بوده است. او تحصیلکرده دانشگاه‌های ایران و لبنان و فرانسه است و در گفتار و فن بیان و سخنوری و شعر و ادبیات هم ماهر است.کلیپ‌هایی از او در شبکه‌های اجتماعی پربازدید شده که ادعای جالبی را درباره مرد‌ها و ازدواج مطرح کرده است. چندی پیش هم در کلیپ یک دقیقه‌ای که صحبت‌های قبل و بعدش مشخص نیست، می‌گوید: «خانم‌ها این جمله را بنویسند که وقتی مردی به خانمش می‌گوید تنها تو را دوست دارم، دقیقا شبیه این است که یک زن قول داده که برود و مغازه‌ها را بگردد، ولی هیچ چیزی نخرد.

هیچ مردی روی کره زمین این‌جوری نیست مگر این‌که از ساختار مرد بودن خارج شده باشد!» همچنین اظهارنظر‌های انوشه در یک برنامه تلویزیونی درباره وضعیت معیشتی مردم در شبکه‌های اجتماعی پربازدید شد، او گفت: «در کشوری که ۲۱۹ هزار شهید دادیم، ۳۰۰۰ صندلی مدیریتی داریم؛ یعنی به‌ ازای هر صندلی ۷۳ شهید دادیم؛ برای هر یک صندلی یک کربلا را پشت‌سر گذاشتیم. اما چه کردیم؟ ملت چقدر باید تاوان بدهند؟»

اما نوع برخورد او با موضوعات باعث انتقاد بسیاری در جامعه روانشناسان ایران شد. حمید پورشریفی، روانشناس سلامت و دانشیار دانشگاه علوم بهزیستی از‌جمله این افراد بود که در گفت‌و‌گویی درباره روانشناسانی چون انوشه گفت «فراموش نکنیم افراد متخصص هیچ‌گاه نصیحت نمی‌کنند و به جای فرد تصمیم نمی‌گیرند بلکه روش‌های درست تصمیم‌گرفتن را به‌خود فرد یاد می‌دهند. اما گاهی صرف داشتن تحصیلات، پروانه و مجوز فعالیت هم دلیل قاطع و کافی برای انتخاب درست نخواهد بود، بنابراین مداخله‌های روانشناسی فقط نمی‌توانند به فضا‌های مجازی و اینستاگرامی و حتی گفت‌وگو در اینگونه فضا‌ها محدود شوند؛ در واقع مشاوره روانشناسی حتما باید از فضای لازم و واقعی هم برخوردار باشد؛ نه صرفا در فضایی مانند اینستاگرام

 

علیرضا شیری در سال ۱۳۵۳ متولد شده و سال ۷۱ هم به دانشگاه علوم پزشکی راه یافته و سال ۱۳۸۰ هم فارغ‌التحصیل شده است. اما عمده معروفیت او به دلیل رزومه بین‌المللی‌اش است. او در گفت‌و‌گویی تصویری می‌گوید مدرک تحصیلی‌اش را از آکسفورد دریافت کرده که دومین دانشگاه دنیاست و در سال ۲۰۱۲ هم در کانال یوتیوبش نوشت که از دانشگاه essex هم مدرک دارد. اما بعد در یکی از لایوهای اینستاگرامش به مدرک دانشگاه آکسفوردش اشاره نمی‌کند و تنها از دانشگاه اسکس و کمبریج نام می‌برد.

اما بعدها عده‌ای با بیان آنکه در هیچکدام از این دانشگاه‌ها نامی از او و مقاله‌ای از او وجود ندارد او را فردی دانستند که از این امر سوءاستفاده کرده. دو سال قبل هم عکسی از او وایرال شد که کارت دانشگاه کمبریج در دست داشت. بعد از آن‌هم عده‌ای این کارت را کارت استفاده عمومی در فضای دانشگاه دانستند و نه به‌عنوان دانشجو یا فارغ‌التحصیل. درنهایت او در سال‌های اخیر لایوهای پربیننده‌ای داشت و در برنامه‌های مختلفی هم حاضر شد و حالا او هم که یکی از معروف‌ترین روانشناسانی است که به این لیست اضافه شده است.

 

اشتراک گذاری
ثبت دیدگـاه
Captcha
دیدگاه های کاربران