Menu Close Menu
تاریخچه برنامه‌های استعدادیابی موسیقی در ایران

جست‌وجو برای کشف صداهای جدید

جست‌وجو برای کشف صداهای جدید

فراخوان شرکت در ششمین «جام موسیقی ایران» اردیبهشت ۱۴۰۰ منتشر و اعلام شد در نهایت ۱۶ تیم برای قرارگرفتن جلوی دوربین این مسابقه انتخاب خواهند شد؛ ۱۶ تیم شامل هشت تیم در سبک سنتی و هشت تیم در تمامی سبک‌های غیرسنتی. این مسابقه از شبکه نمایش خانگی پخش می‌شود.

سی روز آنلاین/

تاریخچه تولید و برگزاری برنامه‌های استعدادیابی موسیقی در ایران سابقه‌ای آن‌چنانی ندارد. همان‌قدر که تولید این برنامه‌ها در شبکه‌های ایرانی خارج از کشور، زیاد است، اما این موضوع در داخل ایران به دلیل محدودیت‌های مختلف، هرگز جدی گرفته نشده. مروری کوتاه داشته‌ایم بر تعدادی از این برنامه‌ها که عمدتا نتوانسته‌اند خروجی مشخصی برای مخاطبان موسیقی داشته باشند.
جام  موسیقی  ایران
برگزاری اولین مسابقات استعدادیابی موسیقی در ایران حدودا به یک دهه پیش برمی‌گردد. این مسابقات در سال ۱۳۹۲ به همت جمعی از اعضای کانون موسیقی دانشگاه کاشان آغاز و پس از برگزاری دو دوره در این شهر در سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳، دوره سوم و چهارم آن در اصفهان و دوره پنجمش در تهران برگزار شد. مدیر این مسابقه که عنوانش «جام موسیقی ایران» بود، پدرام بهاآبادی و دبیر شورای مرکزی آن حسین تهامی‌فرد بود. فراخوان شرکت در ششمین «جام موسیقی ایران» اردیبهشت ۱۴۰۰ منتشر و اعلام شد در نهایت ۱۶ تیم برای قرارگرفتن جلوی دوربین این مسابقه انتخاب خواهند شد؛ ۱۶ تیم شامل هشت تیم در سبک سنتی و هشت تیم در تمامی سبک‌های غیرسنتی. این مسابقه از شبکه نمایش خانگی پخش می‌شود.
هزارصدا
برنامه «هزارصدا» نیز در آخرین روز تابستان سال ۱۳۹۲ کار خود را به بنیان‌گذاری و ایده‌پردازی آرش نصیری در فرهنگ‌سرای ارسباران آغاز کرد. مهم‌ترین نکته درخصوص این برنامه این بود که شرکت‌کنندگان اجازه کاورکردن آهنگی دیگر را نداشتند و خوانندگان باید قطعاتی را می‌خواندند که متعلق به خودشان بود. محدودیتی که باعث شد مقوله شکل‌گیری کاراکتر مستقل و عدم تقلید بیشتر به چشم بیاید. آرش نصیری در گفت‌وگویی درمورد شکل‌گیری «هزارصدا» گفته بود: «حس کردم جای برنامه‌ای که در آن ترانه، خوانندگی، موسیقی و تنظیم هم‌زمان بررسی شود، خالی است. به فرهنگ‌سرای ارسباران درخواست دادم و بعد از چندین ماه رفت‌وآمد و بررسی لازم، اولین برنامه ٣١ شهریور سال ٩٢ برگزار شد».
یک  فهرست  عجیب
سال ۱۳۹۳ بود که یکی از سرویس‌های اشتراک ویدئو در ایران، از علاقه‌مندان خواست با ارسال ویدئو در بخش‌های بازیگری، خوانندگی، ورزشی و طنز، استعداد خود را محک بزنند. مسابقه‌ای که اسامی داورانش در دومین دوره برگزاری در سال ۱۳۹۴ جالب توجه بود؛ کمال تبریزی برای بازیگری، رضا رشیدپور برای استعداد عجیب، مزدک میرزایی برای استعداد ورزشی، حسام‌الدین سراج برای خوانندگی سنتی و روزبه نعمت‌اللهی برای خوانندگی پاپ.
تک‌شو
»تک‌شو» برای یافتن استعدادهای خوانندگی در میان مردان با مشارکت مراکز صداوسیمای سراسر کشور در قالب مسابقه‌ای تلویزیونی به تعداد ٩٠ برنامه ۶٠ دقیقه‌ای در شبکه «شما» تولید می‌شود. این خبر مهر ۱۳۹۴ منتشر شد. برگزارکنندگان این مسابقه مدعی بودند قصد دارند با نگرشی نو به معرفی موسیقی اقوام و خوانندگان آماتور کلاسیک، سنتی، محلی، پاپ و... بپردازند.
‌ »
یک، دو، صدا» و  خوانندگی  آقایان
مسابقه «یک، دو، صدا» با هدف استعدادیابی در حوزه گویندگی و اجرای خانم‌ها و آقایان و خوانندگی آقایان بیش از پنج سال است در شبکه رادیو ایران تولید و پخش می‌شود. خرداد ۱۴۰۰ بود که خبر آمد فصل نهم این برنامه در چهار رشته گویندگی، خوانندگی، قصه‌گویی و بازیگری طراحی شده و قرار است نفرات برتر این رشته‌ها در مرحله نهایی این فصل در کنار هم به رقابت بپردازند.
‌ »
نونوایان» واستعدادیابی مداحان نوجوان
«نونوایان» برنامه‌ای برای پسران نوجوان گروه سنی ۱۰ تا ۱۶ سال و تولید گروه کودک‌ونوجوان شبکه دو سیما بود؛ برنامه‌ای که هدفش استعدادیابی مداحان نوجوان معرفی شد و شهریور ۱۳۹۶ روی آنتن رفت. این برنامه در زمان پخش با انتقاداتی چون «برنامه مداحی به سبک استعدادیابی استیج» مواجه شد.
»
عصر جدید» وخوانندگی مردان
فصل اول «عصر جدید»، مسابقه استعدادیابی در حوزه‌های سرگرمی، هنری و مهارت‌های ورزشی، ۲۷ بهمن ۱۳۹۷ با اجرای احسان علیخانی روی آنتن شبکه سه سیما رفت. در بخشی از این برنامه شاهد خوانندگی استعدادهایی مانند پارسا خائف (نفر سوم فصل اول) و عرفان طهماسبی (نفر چهارم فصل دوم) بودیم.
استعدادیابی ازمهاجران افغانستانی  ایران
اسفند ۱۳۹۹ بود که خبر آمد مسابقه خوانندگی «نواهنگ» با داورانی از ایران و افغانستان، ویژه استعدادیابی خوانندگی از میان افغانستانی‌های مقیم ایران برای شبکه آی‌فیلم۲ تولید می‌شود. در نخستین دور این مسابقه از میان شرکت‌کنندگان، حدود ۱۳۰ نفر این قابلیت را داشتند که در تست راستی‌آزمایی در حضور داوران شرکت کنند. در ادامه عارف جعفری از خوانندگان افغانستانی، محمدرضا چراغعلی از آهنگسازان ایرانی و مهرداد هویدا خواننده و آهنگساز ایرانی، ۴۸ نفر را از میان آنها انتخاب کردند. این افراد به ۱۲ گروه چهار نفری تقسیم شدند و هر گروه در یک قسمت از برنامه «نواهنگ» با یکدیگر به رقابت پرداختند.
»
آوای  جادویی» و «بندبازی»  در سال ۱۴۰۰
فروردین ۱۴۰۰ بود که محمد اصفهانی، رضا صادقی، احسان خواجه‌امیری، رضا یزدانی، علیرضا افکاری و فرزاد فرزین به عنوان مربی-داور مسابقه استعدادیابی «آوای جادویی» که از شبکه نمایش خانگی پخش خواهد شد معرفی شدند. همچنین مسابقه استعدادیابی موسیقی «بند بازی» با حضور داورانی چون علیرضا عصار، بهروز صفاریان، امید نعمتی و مهراوه شریفی‌نیا با اجرای امید حاجیلی قرار است گروه‌های مستعد موسیقی در ایران را معرفی کند. نیما بانک کارگردان این برنامه است و این روزها واکنش‌های زیادی نسبت به این برنامه مطرح شده است.

/در بازنشر این نوشتار از سی روز آنلاین امانت دار باشیم/

 

اشتراک گذاری
ثبت دیدگـاه
Captcha
دیدگاه های کاربران