Menu Close Menu
بازخوانی کودتای ۲۸ مرداد از نگاه فرهنگی

سیاست‌های فرهنگی موازنه منفی

سیاست‌های فرهنگی موازنه منفی

خلاصه یادداشت: " کودتای ۲۸ مرداد قبل از اینکه سیاسی و به دست کودتاگران استعماری باشد؛ کودتای فرهنگی است

سی روز آنلاین/  حسین بشیری گیوی:

از مهمترین دولت هایی که در تاریخ ایران زمین همواره درخشیده و بر تارک این مرز و بوم نقش بسته دولت ملی دکتر محمد مصدق بوده است. در دوران کوتاه دولت مصدق کارهای اساسی و زیربنایی شکل گرفت. از جمله سیاست هایی که در دولت مصدق جامه عمل پوشید لایحه سیاست موازنه منفی بود. 
در آن دوران تاریخ نویسان و حتی شاهدان زنده نوشته و بازگو کرده اند که دو جریان در مجلس ملی وجود داشت یک جریان وابسته به روسیه بوده و جریان دوم وابسته به انگلیس و آمریکا و این به اصطلاح ایرانیان سیاست های اربابان خود را به پیش می بردند و در این میان فرزندان ایران زمین که اندک بودند منافع ملی ایران شهر را دنبال می کردند که رهبری این جریان را دکتر مصدق عهده دار بود. در آن زمان پرهیاهو که جامعه ایران انقلاب مشروطه را پشت سر گذاشته و اسیر دیکتاتوری رضاخان شده است افرادی برخواسته اند که در این جامعه استبداد زده نسیم آزادی سر می دهند و مهمترین لایحه را در مجلس مصوب نموده اند. 
«لایحه سیاست موازنه منفی» به وسیله این لایحه تجار، سیاستمداران و افراد دربار و نزدیکان شاه به راحتی نمی توانستند واردات بی رویه را به کشور داشته باشند بلکه در مقابل سیاست های یک جانبه که جریان ها به سمت روسیه یا انگلیس و آمریکا غش می کردند و به واردات بی حساب و کتاب دامن می زدند سیاست موازنه منفی را مصوب کردند که به میزان صادرات می توانند واردات داشته باشند.
 این لایحه و سیاست دکتر مصدق حتی بیشتر از ملی کردن صنعت نفت دارای ارزش و اهمیت می باشد. ولی متاسفانه به این امر زیاد نپرداخته اند. کودتای ۲۸ مرداد قبل از اینکه سیاسی و به دست کودتاگران استعماری باشد؛ کودتای فرهنگی است و از طرف جریان هایی است که دست شان از واردات بی رویه، اقتصاد و فرهنگ این مرز و بوم کوتاه شده بود درنتیجه کودتای ۲۸ مرداد را راه انداختند.
چندی پیش در ایران امروز بازهم رگه هایی از آن کودتای فرهنگی ننگین را در جامعه به وضوح مشاهده کردیم در جریان افشای فیش های نجومی نظرسنجی انجام شد که آیا شما مسئولیت داشتید همان مبالغ را دریافت می کردید که با بیش از ۸۰ درصد پاسخ آری گفته بودند آری این همان کودتای فرهنگی بود که دولت ملی دکتر مصدق را سرنگون کرد. در این باره هزاران مثال می توانیم از رفتارهای فرهنگی بازگو کنیم. مردم ایران مخالف رانت نیستند بلکه مخالف این هستند که چرا آنها نمی توانند از رانت بهره مند شوند. مردم ایران مخالف فیش های نجومی نیستند بلکه مخالف این هستند که چرا این ها نمی توانند فیش نجومی دریافت کنند و هزاران مثال دیگر.
در هر روی این فرهنگ باید آسیب شناسی شود و با سیاست های فرهنگی موازنه منفی ثانیه به ثانیه کار فرهنگی انجام شود تا به سر منزل مقصود برسد. کار فرهنگی نیاز به افراد فرهنگ دوست و فرهنگ باور ایران شهر را دارد تا با ایثار و فداکاری حداکثر با زیربنای اخلاق پروسه فرهنگی را مشخص و معین کنند.
کودتای ۲۸ مرداد در واقع فرهنگ ما را سرنگون کرد فرهنگی که حافظ و سعدی و مولانا و دیگر شخصیت های فرهنگی در شکل دهی آن خون دلها خورده بودند. فرهنگ ایرانی در طول تاریخ با فرهنگ اسلامی نیز در هم آمیخته است یعنی گفتارنیک، پندارنیک و کردار نیک با پیوندی که با مفهوم توحید می توانست پیدا کند و طرحی نو در اندازد و جامعه ای ایده آل برای بشریت ترسیم کند. امیدواریم در آینده دلسوزان ایران شهر بیش از پیش در این باره کار کنند تا «ایران شهر» بتواند پیوند منطقی  بین گفتارنیک، پندارنیک، کردار نیک و توحید برقرار کند.

/در بازنشر این نوشتار از سی روز آنلاین امانتدار منبع انتشارباشیم/ 

 

اشتراک گذاری
ثبت دیدگـاه
Captcha
دیدگاه های کاربران