Menu Close Menu
چگونه استاندار اردبیل ایجاد ۲۰ هزار شغل ایجاد می کند؟

اشتغال در وضعیت قرمز

اشتغال  در وضعیت قرمز

با توجه به کشاورزی محور بودن استان بایستی تلاش و گام‌های سریعی در خروج از زراعت سنتی و ایجاد زنجیره ارتباطی با صنعت صورت گیرد ضمن اینکه صنعت گردشگری نیز بعنوان یکی از ظرفیت‌های بی‌بدیل استان در وهله اول نوین‌سازی و از فرصت‌های سرمایه‌گذاری جدید در آن بهره گرفته شود.

سی روز آنلاین/ یعقوب شاددل:
پس از سال‌ها تحصیل در محلی دورتر از خانه و کاشانه و تحمیل هزینه‌های مالی بر دوش خانواده، اکنون مدت هاست که هر صبح اول ساعت روز از خانه بیرون می‌زند و هنوز که هنوز است نمی‌تواند دست مادر پیرش را که دسته اسکناسی را پنهانی در جیبش قرارمی‌دهد؛ کنار بزند.
حسین که دانش آموخته مهندسی نساجی از دانشگاه امیرکبیر تهران است، با صدایی گرفته و با آهی از درون می‌گوید: پس از سال‌ها اکنون شرمنده‌ام که نتوانسته‌ام در این سال‌ها عصای دست پدر و مادر پیرم باشم و هنوز هم سربار پدری هستم که با اندک مستمری بازنشستگی بار مالی زندگی مرا به دوش می‌کشد. قصه حسین با قصه های دیگر افراد جویای کار؛ چندان فرقی ندارد. می‌گوید که در این سال‌ها به هر جایی که ممکن بود سر زده‌ام، به کارخانه‌هایی که با درب بسته آنها مواجه شده‌ام، به مغازه‌هایی که جواب رد از صاحبانشان شنیده ام، گاهی اوقات دستفروشی کرده‌ام و گاهی نیز تاکسی تلفنی برای مدتی سرگرمی و بهانه‌ای برای دوری از نگاه‌های نگران پدر و مادرم بوده‌اند. 
 حسین با این وجود چشم امید به دولت دارد و می‌گوید: این روزها شنیده‌ام که دولت در زمینه فعالیت‌های دانش‌بنیان حمایت‌های خاصی از جوانان دانشگاهی می‌کند و اکنون با تنی از دوستان دانشگاهی که دارای طرح و ایده هستند در فکر راه‌اندازی تولیدی کوچکی هستیم و امیدواریم که این بار تیرمان به سنگ نخورده و با حمایت مسئولان صاحب شغل و درآمد پایدار باشیم. فرزین دانش آموخته برق قدرت دانشگاه آزاد، رحیم دانش آموخته علوم سیاسی، مهسا فوق‌لیسانس جامعه‌شناسی، سیمین دانش آموخته علوم جانوری، جوانانی هستند که هر کدام روایت‌های مشابهی در زندگی دارند و در به در به امید گشایش فرصت‌هایی هستند که شاید در آینده برایشان فراهم شده و شغل و کسب پایداری بدست آورند. 
بر اساس اعلام کارشناسان با اینکه وضعیت بیکاری در استان اردبیل در سال های اخیر تغییر چندانی نکرده و نرخ های اعلامی مشابه سال های گذشته می باشد اما حرکت صعودی 

بیکاران بی سواد و کم سواد به سمت بیکاران دانشگاهی نگرانی ها را در این زمینه بیشتر می کند. 
بر اساس داده های مرکز آمار ایران نرخ بیکاری در سال‌های گذشته در استان اردبیل بین 11.3 تا 15.3 درصد در نوسان بوده اما سیر حرکتی بیکاران بیشتر به سمت دانش آموختگان مراکز دانشگاهی بوده است، هر چند که اخیر آمار دیگری منتشر شده و این رقم را کمی بیشتر از 9 درصد نشان می دهد.
اژدرکیانی کارشناس اقتصاد در این باره می‌گوید: بررسی آمارها نشان می‌دهد که میزان بیکاری در میان دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها خیلی بالاتر از سایر گروه‌ها می‌باشد.  به گفته وی، این امر به سه علت مهم بر می‌گردد: پایین بودن ظرفیت اشتغالزایی در کشور و استان، بالا بودن میزان دانش آموختگان و عدم مهارت‌آموزی دانش‌آموختگان در طول دوران دانشگاه. در واقع دانشگاه‌های ما دانشجو را برای بعد از دوران دانش‌آموختگی تربیت نمی‌کنند و علت آن هم در این است که دانشگاه‌های ما  کارآفرین و مهارت‌آموز نیستند. کارشناسان می‌گویند که افزایش بیکاران دانش‌آموختگان زنگ خطری برای شالوده اقتصاد کشور است، علاوه بر اینکه میزان سرمایه‌گذاری کشور برای تربیت افراد متخصص ارقام کلانی را شامل می‌شود تصور اینکه این همه سرمایه‌گذاری نه تنها بازگشت و جبرانی نداشته بلکه بدنبال خود هزینه‌های جانبی بسیاری زیادی نه تنها در اقتصاد بلکه در مسائل اجتماعی و سیاسی خواهد داشت، دورنمای خوشی از آینده ارائه نمی‌کند. 
به گفته این کارشناسان، مهار بیکاری و ایجاد فرصت‌های شغلی متناسب بویژه برای سیل دانش‌آموختگان دانشگاهی کشور مستلزم برنامه‌های کوتاه مدت و ضربتی در کنار برنامه‌های ریشه‌دار و بلند مدت می‌باشد. 
 چه باید کرد؟ 
کیانی در این باره می‌گوید: بهترین راهکار مقابله با بیکاری حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی می‌باشد. در کشورهای پیشرفته معمولا 80 درصد اشتغالزایی توسط بخش خصوصی ایجاد می‌شود، اما برای این کار تامین امنیت سرمایه‌گذاری بسیار مهم است زیر معمولا سرمایه‌گذاران در یک محیط ناامن به فعالیت نمی‌پردازند، به نظر من بهبود فضای کسب و کار در استان به معنای واقعی کلمه در جلب و جذب سرمایه‌گذاری بخش خصوصی بهترین راهکار می‌باشد. 
وی با اشاره به اینکه میزان جذب دانشجو می بایست با توجه به نوع و نیاز بازار کار صورت بگیرد، معقتد است: تاسیس شرکت‌های دانش بنیان جهت جذب این دانشجویان باید در برنامه‌های کار مسئولان گنجانده شود، با توجه به اشتغالزایی بالای بنگاه‌های خرد، اعتبارات لازم به این بنگاه ها به شرط ایجاد اشتغال برای دانش‌آموختگان دانشگاهی تخصیص داده شود و رابطه آنها و آموزش‌های لازم در محیط‌های کاری با تدوین بسته‌های تشویقی تقویت شود. دولت تدبیر وامید اشتغال‌زایی را در استان ها در دستور قرار داده و بر همین اساس معاون اول رئیس جمهوری و رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی «برنامه اشتغال فراگیر در سال 1396» را به کلیه دستگاه‌های اجرایی ابلاغ کرد.
 براساس این ابلاغیه سهم هریک از استان‌ها و دستگاه‌های اجرایی در اشتغالزایی مشخص شده است و در استان اردبیل هم مقرر است 20 هزار شغل جدید در این استان ایجاد شود.

اشتغال ؛ اولویت اساسی 
استاندار اردبیل با بیان اینکه مهمترین مشکل استان موضوع بیکاری است می‌گوید: سند اشتغال استان را در برنامه داریم و برش های شهرستانی این سند تا پایان امسال تدوین می شود.در سند توسعه، دولت تسهیلات خوبی برای اشتالزایی پیش‌بینی کرده، ضمن اینکه در زمینه جذب سرمایه‌گذار و تسهیل امور واگذاری زمین و زیر ساخت‌ها به بخش خصوصی برنامه اساسی داریم.
بهنامجو با بیان اینکه بر اساس آمارها 65 هزار نفر بیکار در استان وجود دارد،  می‌گوید: فعال کردن کارخانه نساجی (سبلان پارچه) به جد پیگیری می‌شود و با این اقدام برای چهار هزار نفر زمینه شغلی فراهم می‌شود. همچنین با افتتاح 35 هزار هکتار از طرح پایاب سد خداآفرین در سال آینده فرصت‌های خوبی برای اشتغال در استان فراهم می‌شود ضمن اینکه برای گسترش فعالیت در زمینه پرورش ماهی نیز برنامه‌های توسعه‌ای خوبی پیش‌بینی شده است.
به گفته استاندار اردبیل، سیاست دولت اشتغالزایی جوانان در کشور است و بر این اساس در استان اردبیل نیز تلاش بر این است که سال آینده برای 20 هزار نفر در این استان فرصت شغلی فراهم شود. برای تحقق این امر بروز رسانی سند توسعه اشتغال را در دست تدوین داریم که اوایل هفته آینده برش شهرستانی این سند تهیه شده و بر اساس آن ظرفیت هریک از شهرستان‌ها در اشتغالزایی مشخص خواهد شد.
استاندار اردبیل می‌گوید: اجرای طرح‌هایی چون منطقه آزاد تجاری، صنعتی، بندر خشک و منطقه ویژه اقتصادی نمین فرصت‌های ارزشمندی در این زمینه هستند که عملیاتی شدن و تکمیل آنها با جدیت پیگیری می‌شود و با راه اندازی این طرح‌ها شاهد رونق اقتصادی در استان خواهیم بود.

 اشتغالزایی 20 هزار نفر قابل تحقق است 
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل می‌گوید: اشتغال 20 هزار نفر در استان مورد تاکید استاندار است که در صورت تحقق شاهد رونق در استان خواهیم بود . ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در کشور طرح‌های اشتغالزایی بیشماری در دستور کار دارد و ضروری است مدیران دستگاه‌های اجرایی طرح‌های اشتغالزا را احصا و برای تحقق آن برنامه‌ریزی کنند. قاسم رحیمی،  با بیان اینکه طرح تکاپو یکی از طرح‌های اشتغالزا در کشور است، می‌گوید: در قالب این طرح اشتغالزایی 10 هزار نفر از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی استان در اولویت قرار گرفته است. این طرح علاوه بر توسعه کارآفرینی زمینه اشتغال برای فارغ‌التحصیلان دانشگاهی را نیز فراهم می‌کند. به گفته رحیمی دولت تدبیر و امید اشتغال جوانان را در اولویت کاری خود قرار داده و مدیران دستگاههای اجرایی هم مصمم هستند تا سیاست ها و برنامه های اشتغال زایی تحقق یابد و تصویب 21 رسته شغلی در استان برای اشتغالزایی که از طریق بخش خصوصی و با ارائه تسهیلات بانکی صورت می‌گیرد. 
رحیمی درباره تسهیلات مشاغل خانگی برای اشتغالزایی می‌گوید: در سال جاری تسهیلات مشاغل خانگی استان 220 میلیارد ریال مصوب شده که ضروری است بانک‌ها در پرداخت این تسهیلات اهتمام بیشتری داشته باشند.
کارشناسان تاکید می‌کنند که می‌بایست برای ایجاد اشتغال پایدار در زمینه حمایت از بخش خصوصی اقدام‌های اساسی‌تری در استان صورت گیرد، در بخش صنعت می‌بایست مشکلات و موانع اداری در استان به حداقل رسیده و مسیر دستیابی سرمایه‌گذاران به منابع بانکی کوتاهتر شود، در بخش تجارت نیز صادرکنندگان باید از حمایت‌ها و مشوق‌های صادراتی بهره‌مند شده و در زمینه بازاریابی بویژه در کشورهای هدف مورد مشاوره و راهنمایی و حمایت قرار گرفته و در مسایل گمرکی نیز امور تسهیل شود.
به گفته این کارشناسان، با توجه به کشاورزی محور بودن استان بایستی تلاش و گام‌های سریعی در خروج از زراعت سنتی و ایجاد زنجیره ارتباطی با صنعت صورت گیرد ضمن اینکه صنعت گردشگری نیز بعنوان یکی از ظرفیت‌های بی‌بدیل استان در وهله اول نوین‌سازی و از فرصت‌های سرمایه‌گذاری جدید در آن بهره گرفته شود.

اشتراک گذاری
ثبت دیدگـاه
Captcha
دیدگاه های کاربران