Menu Close Menu
هنر مدیریت یک شهردار در یک شهر انسان محور چگونه است؟

هنر بلدیه چی

هنر بلدیه چی

شهردار لطف‌اللهیان وقتی در اولین روزهای تابستان 94 مجموعه شهرداری اردبیل را تحویل گرفت از برنامه‌ها و ایده‌هایی سخن گفت که در همه آنها ردپایی از رویکردهایی فرهنگی و اجتماعی وجود داشت. او بعدتر نشان داد که طرفدار سرسخت توسعه اجتماعی است و مجموعه شهرداری هم در این راستا نقشی محوری خواهد داشت.

 سی روز آنلاین :
شهردار لطف‌اللهیان وقتی در اولین روزهای تابستان 94 مجموعه شهرداری اردبیل را تحویل گرفت از برنامه‌ها و ایده‌هایی سخن گفت که در همه آنها ردپایی از رویکردهایی فرهنگی و اجتماعی وجود داشت. او بعدتر نشان داد که طرفدار سرسخت توسعه اجتماعی است و مجموعه شهرداری هم در این راستا نقشی محوری خواهد داشت. او عمران به بزرگراهی تعبیر کرد که مسیر آن از خیابان فرهنگ می‌گذرد؛ اما فرصت برای توسعه این ایده چندان هم برای لطف‌اللهیان فراهم نشد. شورای اسلامی شهر اردبیل از آغازین روزهای سالجاری روی خوش به شهردار نشان نداد و در این مسیر فرصت یک فصل کاری تمام از شهر گرفته شد. شهر هم از منظر عمرانی آسیب دید و هم از منظر فرهنگی و در این بیان اهالی فرهنگ بیشتر مغموم شدند.

درحالیکه در شهرهای بزرگی همچون تهران و تبریز یک مجموعه معظم و عریض و طویل به اسم سازمان فرهنگی و هنری شهرداری بعنوان متولی امور فرهنگ و هنر بعنوان رقیب جدی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی طی بیست سال اخیر مطرح شده و در اکثر اتفاقات فرهنگی و هنری ردپایی از این سازمان مشاهده می‌شود؛ در شهر اردبیل در طی این سالها مشابه این سازمان با عنوان سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری اردبیل فعالیت می‌کند. تا همین یک سال پیش همین مجموعه  امورات تیم فوتبال شهردای اردبیل را هم رتق و فتق می‌کرد که تصمیم جهت دار شورای اسلامی شهر چهارم به واگذاری تیم فوتبال شهرداری اردبیل، ضربه سختی را به این مجموعه وارد کرد.

سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران بزرگترین بنگاه مطبوعاتی در کل کشور محسوب می‌شود که بقول محمد قوچانی روزنامه نگار معروف ایرانی اگر یک روز تمام نشریات فعال در ایران تعطیل شوند صرفاً با نشریات چاپ شده در مجموعه مطبوعاتی همشهری می توان ادامه حیات مطبوعات در عرصه های گوناگون را تضمین کرد.

نشریاتی که علاوه بر روزنامه پرتیراژ همشهری در بخش‌های تخصصی از جمله ورزش، سیاست، فیلم، شعر، داستان ، طبیعت، علم، فناوری و ... مجلاتی با گسترۀ کشوری و با تیراژ بالا و کیفیت بصری عالی با بهره گیری از حرفه‌یی‌ترین عوامل شاغل در مطبوعات ایران آبرویی تازه به مطبوعات بخشیده‌اند و در ارتقای کیفی اشان گامهای بسیار موثر برداشته اند.

علاوه برآن برگزاری جشنواره‌های فیلم شهری، نمایش های اجتماعی، کاریکاتور، موسیقی و برگزاری نمایشگاه‌های مختلف نقاشی، طراحی و خوشنویسی و هنرهای تجسمی به همراه سفارش ساخت تندیس‌های نفیس از مفاخر ادب و هنر این مرز و بوم و نصب آنها در میادین مختلف شد شمّه‌یی از توجه این نهاد به امر فرهنگ و هنر است.

در شهرداری تبریز سازمانی به همین نام متولی جشنواره‌ها و نمایشگاههای مختلفی است. از جمله جشنواره تئاتر با موضوع فرهنگ‌سازی در زمینۀ بهبود وضعیت زندگی شهروندی با صرف بودجه‌یی به مراتب کمتر از سایر امور بصورت کاملاً غیرمستقیم در راستای گسترش فرهنگ شهروندی تلاش دارد.

تیم فوتبال شهرداری اردبیل که حمایت‌های مادی و معنوی شهرداری اردبیل را با خود به همراه داشت در تصمیمی غیرکارشناسی شده و البته احساسی درست در روزهایی که جمعی در شورا کارها و ادامه مسیر را بر شهردار سخت کرده بودند؛ واگذار شد. همه تلاشهای شبانه‌روزی و سرمایه‌گذاری هنگفت اختصاص یافته به این امور همه از دست رفت در حالی که اگر تصمیم شورا از اول بر این بود، که کاش هیچ سرمایه‌گذاری روی فوتبال صورت نمی‌گرفت. به بهانه مخارج فوتبال عرصه کمی هم بر فرهنگ تنگ‌تر شد و اگر نبود آن نگاه فرهنگی و جامعه توسعه یافته محور شهردار لطف‌اللهیان؛ شاید هیچ نام و نشانی از فرهنگ در مجموعه عریض و طویل شهرداری اردبیل باقی نمی‌ماند. اما تصمیم غیرصحیح شورای اسلامی شهر گذشته خیلی از جشنواره‌های نوپایی را که همان شورای اسلامی چهارم به اجرایی شدن آنها رای موافق داده بودند در سیر لج و لجبازی زخمی در کوچه باغ‌های فرهنگی اردبیل رها شدند. مثلا یکی از همین جشنواره‌ها در حوزه فرهنگ و هنر را مثال می‌زنم.

سه سال پیش جشنواره تئاتر خیابانی« تکم» در سطح بسیار خوبی برای اولین بار در شهر اردبیل برگزار شد. اما متأسفانه در سال دوم بجای آنکه با استفاده از تجارب دور اول، سعی در بالا بردن هرچه بیشتر کیفیت آن داشته باشیم صورت مسأله را پاک کرده و از انجام آن صرفنظر گردید. این تجربۀ بدی بود برای هنرمندانی که بی‌صبرانه منتظر برگزاری دورۀ دوم بودند و از سوی شهرداری حرکتی مشاهده نکردند.

از سالهای پیش فرهنگسرای شهید وثیق مقدم از سوی شهرداری وقت به امور فرهنگی هنری شهرداری اختصاص یافته بود که بعدها با استقرار شورای شهر در آنجا تغییرماهیت داد و تبدیل شد به ساختمان اداری و قرار شد که اتفاقات فرهنگی و هنری مربوط به شهرداری در فرهنگسرای سوم خرداد انجام گیرد که آن هم بعد از چند سال به مرور به دست فراموشی سپرده شد و اهالی فرهنگ و هنر امروزه اطلاع چندانی از وضعیت فنی آن سالن ندارند.

با چنین امکانات سخت افزاری که به امان خدا رها شده‌اند و هنرمندانی که تشنۀ حضور در عرصه‌های مختلف فرهنگی- هنری هستند برگزاری جشنواره های فرهنگی و هنری در راستای گسترش مفاهیم مورد نظر شهرداری نیاز به بودجه آنچنانی ندارد و همچنین برگزاری نمایشگاهها و کمک به گروههای هنری درجهت ارائه نمایش‌های همگانی و ساخت فیلم های کوتاه در جهت تأمین خواسته‌های شهرداری. این درحالیست که یکی از اعضای شورای شهر خود سالها خاک صحنه خورده است و با مشکلات عدیده مادی و معنوی هنرمندان با استعداد این شهر آشنایی دقیق دارد.

رسالت شهرداری و شورای اسلامی شهر تنها درجهت بهبود فضای شهری و گسترش امکانات اجتماعی نیست بلکه تغذیه روحی و روانی و تأمین نیازهای فرهنگی و بهبود ذائقۀ اجتماعی و فرهنگی هم جزئی لاینفک از این رسالت مهم است. چشم ها به خروجی شورای اسلامی پنجم امیدوارانه دوخته شده است.

اشتراک گذاری
ثبت دیدگـاه
Captcha
دیدگاه های کاربران