Menu Close Menu
نگاهی به کتاب فوتبال و فلسفه؛ بازی زیبا و زیبایی بازی

چهارچوب فوتبال از کنج فلسفه

چهارچوب فوتبال از کنج فلسفه

فوتبال و فلسفه، عنوان کتابی است که به تازگی از سوی نشر مرکز روانه بازار کتاب شده است. این کتاب که با نگاهی فلسفی زوایای مختلف فوتبال را بررسی کرده، شامل مجموعه‌‌ای از مقالات است که توسط تد ریچاردز، فیلسوف معاصر تالیف و توسط عیسی عظیمی، روزنامه‌نگار ورزشی به فارسی ترجمه شده است. 

سی روز آنلاین:
فوتبال و فلسفه، عنوان کتابی است که به تازگی از سوی نشر مرکز روانه بازار کتاب شده استاین کتاب که با نگاهی فلسفی زوایای مختلف فوتبال را بررسی کرده، شامل مجموعه‌‌ای از مقالات است که توسط تد ریچاردز، فیلسوف معاصر تالیف و توسط عیسی عظیمی، روزنامه‌نگار ورزشی به فارسی ترجمه شده است

 

سیر تا پیاز فوتبال از زاویه فلسفه

بخش‌بندی جالب کتاب به سبک خود فوتبال، با «گرم کردن» (warm up) به جای مقدمه شروع می‌شود و در شش بخشِ «نیمه اول: طبیعت بازی»، «بین دو نیمه: قوانین نانوشته»، «نیمه دوم: بازی زیبا»، «وقت اضافه اول: هواداری»، «وقت اضافه دوم: فوتبال و جامعه» و «ضربات پنالتی: کار به پنالتی می‌کشد» سیر تا پیاز فوتبال را از زاویه فلسفه و در جستجوی چیستی و چرایی وامی‌کاود.

کتاب با سوالی ظاهراً بدیهی اما جذاب شروع می‌شود: چرا فوتبال این‌قدر جذاب است؟ در پاسخ به این پرسش، به عنصر درام و بازنمایی درام زندگی واقعی در فوتبال پرداخته می‌شود. در فصل سوم می‌‌خوانیم که چرا آرا و عقاید نیچه امروز او را به طرفداری از آرسنال وامی‌داشت. در ادامه دو گل مارادونا به انگلستان از زوایه‌ی چیستی و امکان «معجزه» در فوتبال بررسی می‌شود. چهار فصل از کتاب به مفهوم هواداری اختصاص دارد و تلاشی است برای پاسخ به این پرسش که ما چرا از یک تیم هواداری می‌کنیم. مفهوم زیبایی که در زیر عنوان کتاب با عبارت «ذهن زیبا، بازی زیبا» به آن اشاره شده، بخش عمده‌ای از متن کتاب را شامل می‌شود و از جمله به این موضوعات می‌پردازد که چرا در فوتبال تیم بهتر لزوماً برنده نیست، زیبا بازی کردن به چه معناست و ضدفوتبال چیست و چه ایرادی دارد؟ در بخش‌هایی از کتاب هم پای اخلاقیات به میان می‌آید؛ از جمله فصلی که بررسی می‌کند تحت چه شرایطی خطای آخرین مدافع روی مهاجمی که در آستانه گل زدن است، می‌تواند اخلاقی باشد. نقش اعتقادات مذهبی در فوتبال و نیز فلسفه‌ قضاوت و داوری از دیگر مباحثی است که در این کتاب به آن پرداخته شده است.

 

تیم بین‌المللی نویسندگان

کتاب فوتبال و فلسفه مجلد پنجاه‌ویکم از مجموعه عظیم «فرهنگ عامه و فلسفه» انتشارات Carus در شیکاگو آمریکا است که در سال ۲۰۱۰ به بازار جهانی عرضه شده است. سی‌ویک فصل کتاب، توسط چهل فیلسوف آکادمیک معاصر با ملیت‌های گوناگون نوشته شده که وجه مشترک همه‌شان، علاقه شدید و در برخی موارد دیوانه‌وار به فوتبال است که در پیوست کتاب، معرفی شده‌اند. این گوناگونی نویسندگان اگرچه موجب تغییر لحن متن در فصل‌های مختلف کتاب شده، اما تنوع دیدگاه‌ها نیز از نتایج آن است. بنابراین طبیعی به نظر می‌رسد که نویسنده‌ای یونانی مفهوم تعالی و کمال در فوتبال را از دیدگاه افلاطون بررسی کرده باشد و فیلسوفی مسلمان از غنا به بررسی مذهب و خرافه در فوتبال بپردازد.

 

فلسفه و فوتبال ایرانی

مترجم در پیش‌گفتار این ترجمه، نیاز خواننده ایرانی را به چنین کتابی «بسیار، اما مغفول مانده» توصیف می‌کند و اعتقاد دارد منابعی از این دست در میان متون فارسی اندک و کم‌شمار است. حقیقت این‌که نیاز به چنین مطالبی برای فوتبالدوستان ایرانی زمانی رخ می‌دهد که در جستجوی چیستی و چرایی اتفاقات فوتبالی به جستجوی مطالبی عمیق‌تر از آن‌چه که در رسانه‌های اتفاقاً پرشمار ورزشی منتشر می‌شود، می‌پردازند و کمتر به خواسته‌شان می‌رسند. کتاب فوتبال و فلسفه از این لحاظ شاید بتواند فاصله دستیابی به «معنا» در فوتبال را برای قشر جدی‌تر علاقه‌مندان پرشمار این ورزش کوتاه‌تر کند؛ کتابی که به تازگی و در ۴۶۲ منتشر و با قیمت ۴۵ هزار تومان به بازار نشر عرضه شده است.
سی روز آنلاین/  منبع ورزش 3

 

اشتراک گذاری
ثبت دیدگـاه
Captcha
دیدگاه های کاربران