Menu Close Menu
برنامه‌های شهرداری اردبیل برای عبور از پروژه‌محوری به برنامه‌محوری چیست؟

در اهمیت ارتقای شهرداری به یک نهاد اجتماعی

در اهمیت ارتقای شهرداری به یک نهاد اجتماعی

باید صبوری را هم چاشنی مطالباتمان از شهرداری کنیم که می‌خواهد برای گشودن گره توسعه شهری اردبیل دست به جراحی بزند و جراحی درد و طول درمان را باهم و توامان دارد. اما می‌توان به آینده خوش بین بود و پوست‌اندازی‌ها را به فال نیک گرفت تا تغییرات بنیادین ارمغان‌آور فرداهایی باشد که همه ما به عنوان یک شهروند سالیان سال است که آن را آرزوهای شهری می‌خواندیم. 

سی روز آنلاین

قریب به سه سال از آغاز بکار لطف اللهیان در قامت شهردار اردبیل می‌گذرد و او در این مدت نشان داده که دیدگاهی متفاوت از شهرداران پیشین دارد. او بارها به تغییر در اولویت‌بندی‌های شهرداری اردبیل اشاره کرده و حضور او در ساختمان شهرداری هم بر این ادعاهایش صحه گذاشته است. در کنار برنامه‌هایی که برای توسعه شهر تعریف می‌کند، دیدگاه اولویت بخشی در حوزه مسائل اجتماعی و وارد شدن شهرداری به این حیطه دارد. او می‌گوید که شهرداری در مقاطعی در قالب یک نهاد خدماتی و بعدتر یک نهاد عمرانی تعریف شده بود؛ که حالا نوبت پوست‌اندازی در شهرداری اردبیل و تعریف آن به عنوان یک نهاد اجتماعی است. 

این روزها دکتر لطف‌اللهیان مسوولیتی سنگین با مسیری نچندان هموار پیش رو ندارد و از طرفی باید گره از توسعه شهری اردبیل در ابعاد اجتماعی و عمرانی‌اش بگشاید. او فارغ از هر گرایش سیاسی‌ای، شهردار اردبیل است و برای شهری با بیش از نیم میلیون جمعیت پلان‌هایی برای توسعه اردبیل دارد، و این شاید کار برای تغییر ساختارهایی که مد نظر تیم مدیریتی جدید شهرداری قرار گرفته سخت‌تر هم بنماید.

او تغییرات بنیادینش را با بازنگری چارت شهرداری آغاز کرد. می‌گوید که فرهنگ را از یک مسئله درجه پایین به یک موضوع اولویت دار ارتقا داد و نگاه ها را سمت توسعه اجتماعی متوجه کرد. به گفته او حالا در شهرداری اردبیل دیدگاه‌ها از خدماتی و عمرانی به خدمات اجتماعی و ارتقای شهرداری به نهادی اجتماعی در حال تغییر و ارتقاست.

او معتقد است که شهرداری در مسیر جدیدی که پیش رو دارد، باید چارتش را بازنگری و احیا کند. در این راستا معاونت اقتصادی و سرمایه گذاری اولین اقدامی بود که لطف‌اللهیان در ساختار مدیریتی و اجرایی شهرداری عملیاتی کرد. البته انتظار هم از او در این راستا بود. او در هر دو نوبتی که به عنوان نامزد تصدی مسوولیت شهرداری در صحن شورای شهر برنامه‌هایش را ارائه داده است، فیلتر قیاس برنامه‌هایش با دیگر نامزدها مشخص‌تر هم  کرده است ، که عیار لطف‌اللهیان با دیگر نامزدها چه تفاوت‌هایی دارد. تعریف شهرداری درقالب یک نهاد اجتماعی، و ارجعیت توسعه اجتماعی بر توسعه عمرانی و ارتقا شاخص‌های فرهنگی در زندگی شهری عناوینی بودند،که لطف‌اللهیان برای اولین بار در ادبیات برنامه‌های شهرداران اردبیل در جایگاهی بالاتر از عمران شهری تعریف کرد.

اوعمران را بزرگراهی خوانده است که از خیابان فرهنگ می‌گذرد. برنامه‌های لطف‌الهیان در راستای برنامه‌های بالادستی و مصوب شهرداری اردبیل، با رویکردی کارگشایانه و بهبود شرایط تدوین شده، که به گفته وی در پی رفع محرومیت اجتماعی ازچهره شهر و ارتقای شاخص‌های اردبیل با تحرک بخشی به پروژه‌های راهگشای اجتماعی است. او این تحرک بخشی را در طول این مدت در بدنه کرخت شهرداری ایجاد کرده است. شاید اگر شهرداران پیشین شهر را بیشتر یک کارگاه عمرانی می‌خواندند، حالا لطف‌اللهیان شهر را کارگاهی فرهنگی و اجتماعی می‌داند و شهرداری را نهادی پیشرو و اکتیو در این راستا تعریف می‌کند.

در دیدگاه لطف‌اللهیان شهرداری نیاز به «ری‌دیزاین» دارد. معقتد است که منابع انسانی در شهرداری باید اعتماد عمومی مردم را به سمت خود به عنوان یک نهاد خدمت‌رسان جذب کنند. وی می‌گوید: اگر توجه به آموزش و استعدادیابی نیروی انسانی را جدی نگیریم، نیروی انسانی نیز در خدمت اهداف سازمانی نخواهند بود و حمایت و پرورش نیروی انسانی شهرداری موجب ارتقای اعتماد مردم به این نهاد خدمت‌رسان خواهد شد.

این تاکید برآن دارد که لطف‌اللهیان به ریشه مشکلات، عدم حرکت به جلو و درجا زدن شهرداری اردبیل، آشناست. او در کمیسیون انتخاب شهردار با دیدی علمی و دانشگاهی مشکلات شهرداری را آنالیز کرد و راهکارهایش را مبتنی بر شیوه‌ای راهگشایانه ارائه داد.

شورای شهر پنجم اردبیل مسیری متفاوت از شوراهای پیشین را در پیش گرفته است. این را می‌شود از رویکردهای شورای شهر استنباط کرد؛ اینکه قاعده ائتلاف‌های سنتیجای خود را به ائتلاف همدلی وهمگرایی داده است. تغییر رویکردی که می‌شود در قرائتی دیگر آن را شکل‌گیری یک ائتلاف برای توسعه شهر هم توصیف کرد. آنچه که جنس حرف و برنامه‌های شهردار اجتماعی‌نگر اردبیل را می‌داند. در این حالت فضای تنش و تقابل بین شهرداری و شورا هم جای خود را به فضای همدلی و همراهی می‌دهد. در چنین فضای آرامی است که لطف‌اللهیان می‌تواند برنامه‌های توسعه‌ای خودش را شکلی اجرایی و عملیاتی بدهد.

حالا باید صبوری را هم چاشنی مطالباتمان از شهرداری کنیم که می‌خواهد برای گشودن گره توسعه شهری اردبیل دست به جراحی بزند و جراحی درد و طول درمان را باهم و توامان دارد. اما می‌توان به آینده خوش بین بود و پوست‌اندازی‌ها را به فال نیک گرفت تا تغییرات بنیادین ارمغان‌آور فرداهایی باشد که همه ما به عنوان یک شهروند سالیان سال است که آن را آرزوهای شهری می‌خواندیم. شهرداری اردبیل در مسیر تبدیل به یک نهاد اجتماعی است و «آقای شهردار» بیش از همه شهرداران ضرورت این تغییرات را می‌داند.
انتهای پیام/ سی روز آنلاین

اشتراک گذاری
ثبت دیدگـاه
Captcha
دیدگاه های کاربران