Menu Close Menu
یادداشت

تولید و بازتولید نفرت از آسیب های اجتماعی

تولید و بازتولید نفرت از آسیب های اجتماعی

 برای کنترل نفرت اجتماعی نهادهای دولتی حداقل آسیب های اجتماعی را کنترل کنند تا بیش از این نفرت اجتماعی را در جامعه افزایش ندهند. نهادهای غیر دولتی در ابعاد مختلف باید کنش هایی را انجام دهند که همبستگی اجتماعی در جامعه افزایش پیدا کند تا نفرت اجتماعی از جامعه رخت بربندد.

سی روز آنلاین/حسین بشیری گیوی:

نفرت و عشق دو مفهومی که درست در نقطه مقابل هم قرار می گیرند. در اجتماعات و قبایل و در جوامع سنتی به ندرت نفرت وجود داشت و اگر در برخی از خانواده ها و یا اعضای اجتماعات نفرتی بوجود می آمد با پادرمیانی بزرگان و ریش سفیدان با یک ازدواج و یا شراکت کاری نفرت را به عشق و محبت و دوستی تبدیل می کردند. نفرت در اجتماعات سنتی در مقابل دشمن تقویت می شد. در واقع کارکرد مثبت نفرت فقط در مقابل دشمن می بود. 
متاسفانه در سال های اخیر به واسطه آسیب های اجتماعی از جمله سرقت ، خشونت ، اعتیاد و حتی پدیده طلاق باعث شده که نفرت اجتماعی در بین خانواده ها افزایش پیدا کند. آسیب های اجتماعی هم نفرت را در جامعه تولید می کنند و چون نهادهای دولتی و غیردولتی نمی توانند آسیب ها را کنترل و کاهش دهند در نتیجه نفرت تولید شده به بازتولید نفرت اجتماعی می انجامد. به عنوان مثال پدیده طلاق را در نظر بگیرید که با چه سرعت و شتابی خانواده ها را در می نوردد با اینکه دو نفر از هم جدا می شوند ولی چندین خانواده با این جدایی از هم جدا شده و حتی در بین خانواده ها نفرت ایجاد می کند. اگر پدیده طلاق را همچون جوامع غربی یک رفتار مدرن تعریف کنیم ولی همچنان آثار مخرب طلاق یعنی نفرت که در اجتماعات سنتی برجای می گذاشت همچنان خودنمایی می کند. افراد جدا شده از طلاق دوباره ازدواج می کنند ولی نفرت از جدایی اولیه را با خود به یدک می کشند. 
در خشونت میزان نفرت اجتماعی بیشتر هم می شود.  در ضرب و جرح میزان نفرت کمتر ولی در خشونت هایی که به سمت قتل میل می کند میزان نفرت اجتماعی بیشتر و بیشتر می شود. 
در اجتماعات سنتی ریشه نفرت را خشک می کردند تا مبادا بتواند به بازتولید خود بپردازد ولی در جامعه ما بیشتر آسیب ها ی اجتماعی از بازتولید نفرت اجتماعی به وجود می آید. نفرت اجتماعی چنان سراپای جامعه را در نوردیده است که در حوزه های مختلف اعم از فرهنگی ،اجتماعی ِ، سیاسی و اقتصادی خود را نشان می دهد. در هر حوزه ای که دیدید افراد یا احزاب یا گروه های مختلف در پی حذف یکدیگرند این رفتار از  نفرت اجتماعی آب می خورد. نفرت اجتماعی در حوزه سیاسی بیداد می کند. بیشتر کنشگران سیاسی چنان آلوده قدرت شده اند که با هر رفتار خود در صدد حذف رقیب از حوزه سیاسی و دیگر حوزه ها هستند. نفرت اجتماعی که از حوزه سیاسی دامن گیر جامعه می شود خطرناک ترین نفرت ها را در خود دارد.
در هر روی برای کنترل نفرت اجتماعی نهادهای دولتی حداقل آسیب های اجتماعی را کنترل کنند تا بیش از این نفرت اجتماعی را در جامعه افزایش ندهند. نهادهای غیر دولتی در ابعاد مختلف باید کنش هایی را انجام دهند که همبستگی اجتماعی در جامعه افزایش پیدا کند تا نفرت اجتماعی از جامعه رخت بربندد. 

/ این نوشتار بازخوانی سخنرانی در جمع اعضای موسسه سرای مهر و امید است/


/در بازنشر این نوشتار از سی روز آنلاین امانتدار منبع انتشارباشیم/ 

 

اشتراک گذاری
ثبت دیدگـاه
Captcha
دیدگاه های کاربران