Menu Close Menu
اقدام شتابزده یک طیف، ناقوس مرگی زودرس در پارلمان محلی مشگین‌شهر خواهد بود

چرا مسیر استیضاح به اتوپیا نمی‌رسد؟

 چرا مسیر استیضاح به اتوپیا نمی‌رسد؟

تیترِ استیضاح با روح و جان پارلمان محلی مشگین شهر عجین شده است. شورا در ادوار مختلف نشان داده که علاقه و اصرار خاصی به طرح استیضاح دارد و در این مسیر با کسی شوخی ندارد! آنها در اقدامی شتابزده و هیجانی چندین بار، هنوز جوهر مهر حکم شهرداران نومنصب‌شان خشک نشده، او را به پای میز استیضاح کشانده و چکشی و ضربتی ردای عمارت شهرداری را از او ستانده‌اند. 

   سی روزآنلاین/ مهدی جهاندیده:

تیترِ استیضاح با روح و جان پارلمان محلی مشگین شهر عجین شده است. شورا در ادوار مختلف نشان داده که علاقه و اصرار خاصی به طرح استیضاح دارد و در این مسیر با کسی شوخی ندارد! آنها در اقدامی شتابزده و هیجانی چندین بار، هنوز جوهر مهر حکم شهرداران نومنصب‌شان خشک نشده، او را به پای میز استیضاح کشانده و چکشی و ضربتی ردای عمارت شهرداری را از او ستانده‌اند. حال شتر استیضاح پیش پای اتاق کار علی فتحی خوابیده و مدام بر طبل استیضاح می‌کوبد. هر چند که هنوز تیم استیضاح و امضاهای پای اوراق برای عزل فتحی از شهرداری کفایت نمی‌کند و کم و کسری‌هایی دارد و حتی احتمال پس گرفته شدن امضاهایی نیز وجود دارد؛ اما با این همه استیضاح فتحی موضوع داغ و تیتریک همه محافل در مشگین‌شهر شده است.

بی‌شک استیضاح یک شهردار در اوج فصل کاری و به فاصله 8 ماه گذشته از انتخاب او توسط پارلمان محلی، نمی‌تواند ایراد فنی و مدیریتی داشته باشد. استیضاح شبهه برانگیز فتحی چند پرسش را در افکار عمومی مطرح می‌کند که طیف استیضاح کننده تا کنون پاسخ‌هایی برای آن نداشته است.

یکم: علی فتحی از ادبیات و رویکرد جدیدی در شهرداری مشگین شهر سخن می‌گوید. توسعه فرهنگی و اجتماعی، توسعه متوازن شهری و نگاه هم عرض به محلات کم برخودار،ارتقای شاخص‌های شهری و از همه مهتر تزریق ادبیات  مشارکت و درآمد پایدار به شهرداری مطمئنا با ذائقه شورای اسلامی شهر تطابق و همخوانی دارد و ارزش پز دادن بالایی هم دارد؛ پس علت اصلی طرح ناگهانی و غیرمنتظره استیضاح چیزی سوا از مباحث مدیریتی و راهبردی است. علی‌الخصوص این روزها که رسانه‌های مشگین‌شهری از  پشت‌پرده‌ها و دست‌هایی خارج از شورا در پیشبرد استیضاح سخن می‌گویند. آیا کسانی سایه«طالح نحس استیضاح» بر سر شورا گسترانیده‌اند تا با عزل فتحی گزینه مطلوب خودشان را در عمارت شهرداری جایگزین کنند؟

دوم: علی فتحی را طیفی استیضاح می‌کند که پیشتر توسط آنها به شورای اسلامی شهر به عنوان گزینه تصدی شهرداری معرفی شده است. باقر فرامرزی و فریدون محمدی هر دو از حامیان پرو پا قرص و محکم فتحی بودند؛ اما چرخش آنها از میز موافق به پشت میزاستیضاح چه دلیلی داشته است الله اعلم؟ فتحی نشان داده شهردار باجنبه‌ای است و حرمت نان و نمک را سفت و سخت رعایت می‌کند.

سوم: عموما شوراها پس از استیضاح شهردار، به شدت در موضع ضعف قرار می‌گیرند؛ شخص جایگزین شهردار استیضاح شده عموما غالب بر شوراست و مواضع شورا هم نسبت به قبل محافظه‌کارانه‌تر و دست به عصا می‌کند و این یعنی «ناقوس مرگ زودهنگام» و «خودخواسته» شورای شهر. از طرفی شورای استیضاح کننده اغلب در تکرار تجربه حضور در ادوار بعد ناکام بوده است و این چیزی جز بازی باخت- باخت برای اعضای یک پارلمان محلی نیست.

چهارم: دایره اختیارات و حوزه عمل شهرداری‌ها روز به روز بیشتر و فربه تر می‌شود و این میدان فراخ برای طیفی که در پی بهره‌برداری‌های جنبی و پیشبرد اهدافی غیر از توسعه شهری هستند، به شدت وسوسه‌برانگیز است. به نظر می‌رسد، دست‌هایی سیاسی شورا را به سمت استیضاح راهنمایی کرده‌اند تا با «جایگزین کردن گزینه خودی» پروپاگاندای خود را توسعه ببخشند.

حال اختیار عمل در دست شوراست. آنها می‌توانند با یک برخورد چکشی، کلید شهر را از فتحی بستانند یا استقلال رای خود را نشان دهند.
 

***
تحلیل پیشین در مورد استیضاح شهردار مشگین شهر را در ادامه بخوایند:

خودزنی در پارلمان محلی مشگین شهر

«ریموت استیضاح» فتحی از کجا فرمان می‌گیرد؟

قصه شهرداران برای مشگین‌شهر همیشه یک تراژدی تمام عیار بوده است. انگار که ژانر تراژدیک شهردارانش را با اقتباس از نمایشنامه‌های «سوفوکلس» یا فیلم مسیرسبز«فرانک دارابونت» نوشته‌اند. شاید همانجا که در مسیر سبز، جان کافی به خاطر جرمی نکرده محکوم به اعدام می‌شود،اما در زمان محاکمه مامورین متوجه می‌شوند او برخلاف ظاهرش، فردی ساده،حساس و البته بی‌گناه است. دست آخرهم مامورین در رهانیدن او از مرگ ناتوانند، و قهرمان سیاه پوست فیلم، بی‌گناه از دنیا می‌رود. مامورین با مرگ جان کافی به گریه می‌افتند و احساس گناه می‌کنند، اما دیگر چه سود! مسیر سبز هر چند که صرفا یک فیلم چون دیگر فیلم‌های سینمایی است، اما دارابونت هنرمندانه اخلاق و قضاوت را به سخره گرفته است.

حال علی فتحی شهردار تازه منصب مشگین شهر، هنوز یک فصل کاری را تمام نکرده،حکایتی مشابه جان کافی را دارد. طیفی در پارلمان محلی اصرار خاصی  بر طرح سوال و البته الصاق آن به استیضاح دارند. در اینکه سوال از شهردار و استیضاح از اختیارات قانونی شورا محسوب می‌شود، کسی شک  تردیدی ندارد؛ اما محتوا و شکل ورود شورا به طرح سوال و علاقه خاص به «طرح چکشی استیضاح» پرشبهه و سوال‌برانگیز است. انگار مرغ طراحان استیضاح فقط و فقط یک پا بیشتر ندارد و آنها به هر شکلی پلن استیضاح را در پوششی به ظاهر فنی به صحن شورا آورده‌اند. اما به نظر می‌رسد اصل ماجرا  به گونه‌ای دیگر باشد و پای یک بازی سیاسی در میان است.

سایه تهدید استیضاح بر سر شهرداران مشگین‌شهر، همیشه همچون سایه شمشیر دموکلیس بر سر آنها سنگینی کرده است و گویی پارلمان محلی در این شهر همیشه علاقه خاص و ویژه‌ای به «تمِ استیضاح» داشته است. رحمت انوری و اکبرآذرمی هر دو، با عمری کوتاه در مسند شهرداری با برخورد چکشی شوراهایشان ضربتی و ناگهانی استیضاح شدند و انگار اینبار علی فتحی نیز، ناگزیر از تکرار این تجربه است.

 سه نفر از اعضای پارلمان محلی مشگین‌شهر با طرح سوالاتی، خواهان تعمیم آن به استیضاح و تودیع زودهنگاه فتحی هستند. هر چند که آنها بر استقلال رویه در طرح پرسش از شهردار پافشاری می‌کنند، اما به نظر می‌رسد، «ریموت استیضاح» از نقطه دیگری خارج از پارلمان محلی و سوا از ایرادات فنی  به شهردار فرمان می‌گیرد. در مثلث سه نفره پرسش‌کنندگان از شهردار، باقر فرامرزی علی‌الظاهر نقش لیدری را بر عهده دارد. اینکه فتحی در پاییز سال گذشته توسط فرامرزی به شورای اسلامی شهر اردبیل به عنوان نامزد تصدی شهرداری مشگین‌شهر معرفی شده، یک پارادوکس در موضع متزلزل فرامرزی و چرخشی تشکیک‌برانگیز را نشان می‌دهد. تیم استیضاح در شورا هیجان‌زده چشم‌ها را بر کارنامه فتحی  بسته است و خارج از قاعده تعامل، مسیر تقابل را در پیش گرفته است. اصطکاک صف‌آرایی میان شورا و شهرداری، آب را در آسیاب طیفی می‌ریزد که در پی ارجعیت منافع شخصی خود برای منافع توسعه شهری هستند. فتحی قربانی مقاومت در قبال اعمال فشارهای غیرقانونی، برای تمکین به منافع آنهاست و بهای این مقاومت برای فتحی و شهر سنگین خواهد بود.

 بی‌شک برای فتحی استیضاح، «نبرد مرگ و زندگی» نیست. اما برای مشگین‌شهر یک فرصت‌سوزی تاریخی محسوب می‌شود. فتحی ادبیات و رویکرد شاخصی در حوزه مسائل شهری دارد و به شهرداری در قامت نهادی اجتماعی و نه صرفا خدماتی می‌نگرد و توسعه اجتماعی را در عرض توسعه عمرانی مشگین‌شهر تعریف کرده است.

حال اگر در بدترین شکل ممکن، آن تیم استیضاح کننده بتواند با یارگیری از تیم4 نفره مخالفان استیضاح، 5رای برای عزل فتحی را فراهم کند، این ‌شهر است که بیشترین ضرر را خواهد کرد. چرا که ریسک شهردار شدن برای شورایی متزلزل در مواضع را مدیری که سرش به تنش بیارزد؛ را نخواهد پذیرفت. دست شورا در پوست گردو خواهد ماند و تر نیز به هیمه خشک خواهد سوخت.

تاریخ پارلمان محلی در مشگین شهر نشان می‌دهد، شورایی که شتابزده و خارج از دایره انصاف شهردار را با اعمال سلیقه شخصی استیضاح کرده، بیش از شهردار معزول، «مهر باطل شد» را بر ادامه حیات سیاسی و اجتماعی خود زده است. شاید فتحی ایده‌آل‌ترین شهردار برای مشگین‌شهر نباشد، اما رویکرد او در شهرداری مشگین‌شهر تحول‌گراست. «مثلث استیضاح» چندان به نقاط قوت فتحی توجه نکرده و شتابزده اصرار عجیبی به «خود‌زنی» خود دارد.

 

اشتراک گذاری
ثبت دیدگـاه
Captcha
دیدگاه های کاربران