Menu Close Menu
حاج ارشد نوری اردبیلی، پیرغلام اهل بیت تجلیل می‌شود

در تمجید از یک سرمایه‌ اجتماعی

در تمجید از یک سرمایه‌ اجتماعی

بعد از ظهر یک روز زمستانی، در مقابل مسجد محمدیه اردبیل جمعی از بزرگان و مسئولان شهر گرد هم آمده بودند و منتظر رسیدن شهردار اردبیل و مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان بودند تا همه با هم به عیادت یکی از مفاخر شهر بروند. در کوچه‌های محله محمدیه قدم که می‌گذاشتی در تاریخ فرو می‌رفتی، عطر آشنایی که در این محله به مشام می‌رسید عطر تاریخ بود، بیش از یک قرن است که اهالی اردبیل در این کوچه‌ها رفت و آمد کرده‌اند، سرما و گرما دیده‌اند و شاید هیچ دی ماهی را به این گرمی تجربه نکرده‌اند.

سی روز آنلاین/ توحید سیف:
بعد از ظهر یک روز زمستانی، در مقابل مسجد محمدیه اردبیل جمعی از بزرگان و مسئولان شهر گرد هم آمده بودند و منتظر رسیدن شهردار اردبیل و مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان بودند تا همه با هم به عیادت یکی از مفاخر شهر بروند. در کوچه‌های محله محمدیه قدم که می‌گذاشتی در تاریخ فرو می‌رفتی، عطر آشنایی که در این محله به مشام می‌رسید عطر تاریخ بود، بیش از یک قرن است که اهالی اردبیل در این کوچه‌ها رفت و آمد کرده‌اند، سرما و گرما دیده‌اند و شاید هیچ دی ماهی را به این گرمی تجربه نکرده‌اند. برف عنصر غایب این روزهای این کوچه‌هاست، کوچه‌هایی که آن سال‌ها در ایام ماه محرم حال و هوای دیگری داشت، پارچه‌های سیاه و بیرق‌های برافراشته خبر از عزایی می‌دادند که همه عاشقانه قدم در محفلش می‌گذاشتند، و به نوای مداحان دم می‌گرفتند. قطعا مردم این محله و حتی همه مردم اردبیل همراه با خاطرات زمستان‌های سخت و سرمای سوزان گذشته‌های اردبیل، گرمای صدایی را هم بخاطر دارند. صاحب این صدا خود می‌گوید که از یازده سالگی در مساجد اردبیل مداحی کرده است و عمر خود را در راه عزای حسین (ع) گذرانده است، صدایی که بیش از شصت سال برای مردم اردبیل از اهل بیت علیهم السلام خوانده است و بسیاری از هم سن و سالانش با توانایی خاص او در مداحی از او یاد می‌کنند. آوای روحانی مداح اهل بیت، حاج ارشد نوری اردبیلی سال‌ها در همین مسجد محمدیه طنین انداخته و دل‌های عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) را سر شوق آورده است. او آنقدر در این راه نام و آوازه پیدا کرده است که حدود یک دهه قبل در مراسم کشوری پیرغلامان اهل بیت، که به همت صدا و سیما در حسینیه جماران برگزار شد به عنوان پیرغلام اهل بیت تجلیل شده است.

وقتی دکتر لطف‌اللهیان، شهردار اردبیل و سیدناصر اسحاقی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، به جمع ملحق می‌شوند، از کوچه پس کوچه‌های محله محمدیه می‌گذریم تا به دیدار پیرغلام اهل بیت برسیم، حجت‌الاسلام و المسلمین ستوده رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، رجبی رئیس حوزه هنری استان، و افرادی از شورای هیئت‌های مذهبی، کانون مداحان و سپاه پاسداران هم در این جمع حاضر هستند. حاج ارشد نوری اردبیلی به استقبال می‌آید، گرد پیری بر زلف او نشسته است و سال‌ها تجربه در رفتارش مشخص است، اما تا کلامی به همان صحبت معمولی و با لحنی آرام می‌گوید نشانه‌های صدای سحرانگیز نمایان می‌شود. او صاحب هنجره‌ای است که سال‌ها برای ابا عبدالله (ع) مدیحه خوانده و صاحب سینه‌ای که مالامال عشق اهل بیت (ع) است.

حالا که سال‌ها و روزها گذشته و این مداح بزرگ شهر به سن پیری رسیده است، به پاس خدمات معنوی و اجتماعی‌اش همه‌ی جمع، و مطمئنن همه اهالی شهر او را سرمایه‌ی عظیم اجتماعی این شهر می‌دانند. سید محمد عاملی، مداح معروف این سال‌های شهر هم در خانه حاج ارشد حاضر است و سخنان ابتدایی را او آغاز می‌کند. از روزگاری می‌گوید که در کودکی در کنار حاج ارشد درس گرفته و سپس درس پس داده است. از سحر انگیزی توانایی حاج ارشد در خواندن مدیحه‌های سخت و سنگین می‌گوید و از خوشحالی‌اش برای خاطر آشنایی‌اش با چنین شخصی از کودکی تا به امروز. سپس تنی چند از حاضرین هم سخن می‌گویند، از گذشته‌ها یاد می‌کنند و از آن زمان‌های حاج ارشد می‌گویند. نوبت به مدیرکل فرهنگ و ارشاد که می‌رسد؛ بزرگان شهر و امثال حاج ارشد نوری را چراغ راهی برای همه شهروندان می‌دانند. اسحاقی به عنوان اولین نفر به هدف اصلی این ملاقات اشاره می‌کند، او که دبیر شورای عالی فرهنگ عمومی است، به دبیری خود عمل می‌کند و پیام رئیس شورای عالی فرهنگ عمومی، یعنی نماینده ولایت فقیه در استان را به حاج ارشد می‌رساند. هدف از این حضور گرفتن اجازه از این پیرغلام اهل بیت برای برگزاری بزرگداشت ایشان است. اسحاقی توضیح می‌دهد که با دستور امام جمعه اردبیل، آیت‌الله عاملی، از مدتی قبل بزرگداشت بزرگان و مفاخر شهر را شروع کرده‌ایم که تا کنون در دو سال قبل دو مورد برگزار شده است، و امسال در تدارک برگزاری بزرگداشت مداح اهل بیت و سرپرست هیئت مسلم بن عقیل یعنی حاج ارشد نوری هستیم.

در تمام این مدت حاج ارشد با تواضعی مثال زدنی در گوشه‌ای از مجلس نشسته است و به صحبت‌های حاضرین گوش می‌دهد و هرازگاهی هم به اهل خانه درمورد پذیرایی از میهمانان توصیه‌ای می‌کند. در ادامه ستوده، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی جزئیات مراسم مدنظر را تشریح می‌کنند و از حاضرین که دست‌اندرکاران این سری بزرگذاشت‌ها هستند تشکر می‌کند. ستوده می‌گوید که هدف از این بزرگداشت ویژه، تجلیل به صورت رسمی و ماندگار است. او به تجلیل‌های قبلی اشاره می‌کند و تندیس‌هایی را یادآور می‌شود که برای مفاخر شهر ساخته می‌شود و بعد از برگزاری بزرگداشت در موزه شهرداری اردبیل به یادگار می‌ماند تا آیندگان این بزرگان را بیشتر و بهتر بشناسند و فراموش نکنند.

سپس ستوده به عنوان حسن ختام لازم می‌داند که شهردار اردبیل هم سخنی بگویند، به نظر ستوده شهردار اردبیل و مجموعه شهرداری در این مسیر و برگزاری این چنین بزرگداشت‌ها و معرفی مفاخر شهر به مردم نقش ویژه ای دارد. لطف‌اللهیان از حاج ارشد نوری به عنوان افتخار حسینیت در شهر اردبیل نام می‌برد و او را سرمایه اجتماعی این شهر معرفی می‌کند. او می‌گوید که بزرگانی مثل حاج ارشد نیازی به تجلیل ما ندارند، این ما هستیم که نیاز داریم از ایشان تجلیل کنیم، جامعه ما به شناختن ایشان نیاز دارد و ما به دستور نماینده ولایت فقیه در استان، این امر را به نتیجه خواهیم رساند. لطف‌اللهیان می‌گوید که حاج ارشد نوری حق بزرگی را بر گردن این شهر و این جامعه دارند و ابراز امیدواری می‌کند که این بزرگداشت در شان نام ایشان باشد و ادای دینی بشود در برابر خدمات اجتماعی و معنوی ایشان.
شهرداری اردبیل لوح تقدیری را آماده کرده است که در انتهای مراسم به پیرغلام اهل بیت، حاج ارشد نوری تقدیم می‌شود و مسئولین حاضر به سراغ فراهم کردن مقدمات برگزاری این بزرگداشت می‌روند. 

اشتراک گذاری
ثبت دیدگـاه
Captcha
دیدگاه های کاربران