Menu Close Menu
شهردار اردبیل: کاهش تولید زباله، هزینه هنگفت امور پسماند را صرف توسعه شهر می کند

ضرورت فرهنگ‌سازی کاهش تولید زباله در اردبیل

ضرورت فرهنگ‌سازی کاهش تولید زباله در اردبیل

چندی پیش شهردار اردبیل خواستار فرهنگ سازی در کاهش تولید زباله شد. حمید لطف اللهیان پیشتر هم گفته بود تولید سرانه زباله در اردبیل بیشتر از استاندارد جهانی و کشوری است. در حال حاضر هر اردبیلی روزانه حدود 700 گرم زباله تولید می کند که با احتساب جمعیت اردبیل این رقم روزانه به حدود 350 تن و در یک سال به حدود 130 هزار تن زباله می رسد. 

سی روز آنلاین:
چندی پیش شهردار اردبیل خواستار فرهنگ سازی در کاهش تولید زباله شد. حمید لطف اللهیان پیشتر هم گفته بود تولید سرانه زباله در اردبیل بیشتر از استاندارد جهانی و کشوری است. در حال حاضر هر اردبیلی روزانه حدود 700 گرم زباله تولید می کند که با احتساب جمعیت اردبیل این رقم روزانه به حدود 350 تن و در یک سال به حدود 130 هزار تن زباله می رسد. این حجم از زباله باید جمع آوری و دفن شود. علاوه بر اینکه جمع آوری این حجم از زباله خود کار سخت و سنگینی است، یکسری مشکلات و خطرات زیست محیطی هم در پی دارد. با توجه به بالا بودن سرانه تولید زباله نه تنها در اردبیل، بلکه درکل کشور شهرداری ها چگونه در نقش کنترل کننده و مهار کننده می توانند ظاهر شوند؟

شهردار اردبیل در این باره می‌گوید: افزایش سرانه تولید زباله در اردبیل یک چراغ قرمز برای منطقه محسوب می‌شود و متاسفانه بر خلاف مناطق پیشرفته که از زباله برای تولیدات انرژی و سایر محصولات استفاده می‌شود و به عنوان طلا و محصول ارزشمند به آن نگریسته می‌شود، در اردبیل این طور نیست و در این راستا نیازمند تبیین و شفاف‌سازی اذهان عمومی در این ارتباط و همکاری و حمایت مسئولان و دستگاه‌های اجرایی مرتبط هستیم.

به نظر می رسد شهرداری یک تنه نمی تواند همه بار این مسئولیت را به دوش بکشد. سازمان محیط زیست، نهادهای مدنی و اجتماعی، دانشگاهها و دستگاههای اجرایی مرتبط با مقوله تولید زباله های صنعتی همه در این میان عهده دار یک مسئولیت هستند؛ اما با این همه شهرداری تنها مجموعه ای است که یک تنه باید بار همه را به دوش بکشد. شهرداری هم کار جمع آوری را بر عهده دارد و هم کار فرهنگسازی را؛ که البته در هر دو مورد همسنگ عمل می کند. به عنوان مثال سه سال است که شهرداری در ایام عزاداری محرم با اجرای طرح پاکبان محرم، نهادهای مردمی و ان جی اوهای فعال در حوزه محیط زیست را به همکاری فرا خوانده است و یک کار مهم در حوزه فرهنگسازی انجام داده است. مشابه این موارد را شهرداری زیاد انجام می دهد که همه روی مقوله فرهنگ سازی تاکید دارد.

البته اینکه شهروندان اردبیلی متوجه اهمیت کاهش تولید زباله شده اند خود در نوع خود دستاورد بزرگی است؛ اما هنوز تا آنچه که ما در کاهش تولید زباله و فرهنگسازی آن مد نظر داریم فاصله زیاد است. حجم بالایی از زباله های اردبیل در منطقه 3 شهرداری تولید می شود. جایی که به لحاظ تراکم جمعیت هم پرجمعیت محسوب می شود.

آموزش از مقوله های مهم در تاثیر فرهنگ کاهش تولید زباله محسوب می شود. یک شهروند اردبیلی ساکن منطقه 3 در این باره می گوید: آموزش‌های کاربردی و فرهنگ‌سازی در بحث مصرف کالا ضروری است و باید به مردم آموزش داده شود از اقلام تجزیه‌پذیر و دوستدار محیط زیست استفاده کنند.
اما همسر او که کارمند شرکت گاز است در این باره می گوید: برای ایجاد فرهنگ کاهش تولید زباله در میان مردم، مسؤولان باید پیش‌گام شوند.

اما تولید بالای زباله چه خطراتی را دارد؟ زباله های تولید شده در دو بخش تر و خشک تقسیم می شوند، اما وقتی به قول اقتصادی ها تولید بیش از تقاضا باشد، حجم بالای زباله های تولید شده و دفن آنها شهرداری را به زحمت و شهر را به دردسر و محیط زیست را به چالش می اندازد. با کاستن از حجم زباله‌های تولیدی به میزان بسیار زیادی از حجم شیرابه‌های زباله کاسته می‌شود.

 شهردار اردبیل در این باره می گوید: متاسفانه تولید سرانه زباله در اردبیل بیشتر از استاندارد جهانی و کشوری است که این مسئله ضرورت فرهنگ‌سازی کاهش تولید زباله را در منطقه نشان می‌دهد چرا که این موضوع می‌تواند تهدید و آسیبی جدی برای اردبیل باشد.

به گفته دکتر لطف اللهیان با کاهش تولید زباله، هزینه هنگفت امور پسماند می تواند صرف توسعه شهر شود  که کاهش تولید زباله اولین قدم در مدیریت پسماند است و یکی از راهکارهای کاهش پرهیز از خرید اضافی است.

این یک راهکار  منطقی و در عین حال چاره گشاست. اما به نظر می رسد که مردم همراهی لازم را ندارند. با یک زن خانه دار در کارشناسان اردبیل که گفتگو می کنم، معتقد است که کار شهرداری  جمع آوری و حمل زباله است. همسایه او  هم نظری مشابه دارد و می گوید ما تقصیری در تولید زباله نداریم و به عمد هم زباله تولید نمی کنیم، کیفیت اجناس به گونه ای است که بخش زیادی از آن دور ریز و زباله می شود.

 اما واقعا چنین است. اینکه کیفیت اجناس به گونه ای است که بخش زیادی از آن دور ریز می شود و توپ را به میدان دستگاههای ناظر بر صنعت و تولید بیندازیم، دور از انصاف است. به سطل زباله آپارتمان این خانم ها که نگاه می کنم، کیسه های زباله  حجم بالایی از زباله های تر را دارد.  می دانیم که این نوع زباله ها بیشترین شیرآبه ها را دارند. خطرات شیرابه ها هم  با یک جستجوی ساده در اینترنت قابل دسترسی است. آیا بهتر نیست که آن دو خانم پای گفتگو از کیسه های پارچه ای به جای کیسه های پلاستکیکی استفاده کنند و در نوع تولید زباله و دورریزها کمی با سلیقه عمل کنند. اینکه در شهر بالای 500 هزار نفری اردبیل، فقط 30 درصد ساکنین اینگونه رفتار داشته باشند، چه دستاوردی در تولید زباله عاید شهر خواهد شد؟

جایگزینی استفاده از کیسه‌های پارچه‌ای به جای کیسه‌های پلاستیکی یکی دیگر از مواردی است که باید مورد توجه واقع شود چرا که علی‌رغم کوچک دیده شدن مسئله از اهمیت بسیار ویژه‌ای برخوردار است که باید مورد توجه واقع شود تا بتوانیم از این طریق شاهد پاک‌سازی منطقه باشیم.

 شهردار اردبیل در این باره می گوید: سبک زندگی امروزی و استفاده بی رویه از محصولات پلاستیکی از دیگر دلایل افزایش زباله است و کیسه‌های پارچه‌ای بعنوان یک جایگزین مناسب و یک راهکار پیشگیرانه و کاهشی می تواند بسیار موثر باشد.

 به گفته لطف اللهیان؛ پسماندها بعنوان یک تهدید محیط زیستی است و کاهش آن بعنوان یک راهکار اساسی و مهم که می تواند جنبه پیشگیری از بروز مشکلات باشد نیاز به فرهنگ سازی همگانی و توجه ویژه شهروندان دارد.

نباید فراموش کنیم که شهر اردبیل بیش از 500 هزار نفر جمعیت دارد  و 48 ناوگان حمل و نقل مکانیزه زباله و بیش از800 نیروی خدماتی در بخش جمع آوری و تنظیف در مناطق چهارگانه شهرداری اردبیل برای جمع آوری زباله ها فعالیت می کنند که روزانه هزینه ای بالغ بر 120 میلیون ریال صرف جمع آوری، دفع و امحای روزانه زباله می شود. هزینه ای که می تواند در صورت کاهش تولید زباله صرف امور توسعه شهری اردبیل چه در فرهنگ و چه در عمران شود. یک اقدام کوچک از سوی شهروندان در کاهش میزان تولید زباله و از آن مهم تر در کاستن از میزان خطرات زیست محطیی آن که علاوه در محیط زیست زندگی شهروندان را هم به نوعی با خطر مواجه می کند.

اشتراک گذاری
ثبت دیدگـاه
Captcha
دیدگاه های کاربران