Menu Close Menu
جهت حفاظت از محیط زیست و زیرساخت‌های شهری

شهرداری اردبیل دست و دلبازانه نمک پاشی نمی‌کند

شهرداری اردبیل دست و دلبازانه نمک پاشی نمی‌کند

حمید لطف‌اللهیان، شهردار اردبیل هم در مورد نمک پاشی معابر جهت مقابله با یخبندان همین نظر را دارد و تاکید می‌کند که درخصوص این عادت قدیمی شهروندان باید فرهنگ سازی شود چرا که نمک پاشی هم برای زیر ساخت‌های شهری مثل آسفالت معابر مضر است و هم به محیط زیست شهری آسیب می‌رساند. او معتقد است که نمک پاشی هزینه زیادی ندارد ولی آسیبی که به آسفالت معابر و یا فضای سبز می‌رساند هزینه بیشتری را بر دوش شهرداری می‌گذارد و به همین خاطر شهرداری به سمت استفاده از نمک در حجم بالا نمی‌رود.

سی روز آنلاین/ توحید سیف:
تقریبا همه در این مورد هم نظر هستند که برف زیبایی بی نظیری دارد اما سرما و یخبندانی که در پی آن دامن‌ شهر را می‌گیرد چندان جالب نیست. شهرهایی مثل اردبیل در فصل سرد سال یخبندان و بارش برف زیادی را تجربه می‌کنند.  برف که می‌بارد صحبت‌ها در مورد یخبندان بعدش و دردسرهایی که برای زندگی روزمره مردم به وجود خواهد آمد در میان مردم جریان می‌یابد. در چنین مواقعی شهروندان از مسئولین شهری انتظار رسیدگی به وضعیت معابر را دارند تا رفت و آمد روزانه مردم با مشکل روبرو نشود. بازگشایی معابر شهری از طریق برف‌روبی در شهر اردبیل معمولا بلافاصله بعد از شروع بارش برف آغاز می‌شود و در اکثر خیابان‌های اصلی شهر مردم قادر به رفت و آمد عادی می‌شوند، اما چیزی که مردم اغلب درخصوص آن گلایه می‌کنند و مطالبه بیشتری دارند نمک پاشی و جلوگیری از یخبندان معابر پس از بارش برف است.

طبق اعلام نظر کارشناسان و حتی در نتیجه به دست آمده از ده‌ها مقاله علمی، نمک پاشی در سطح معابر شهری عوارض متعددی در خصوص زیرساخت‌ها و محیط زیست شهری به وجود می‌آورد، و همین عامل است که موجب تعلل در امر نمک پاشی معابر توسط شهرداری‌ها و استفاده کم از نمک در مقابله با یخبندان است.

حمید لطف‌اللهیان، شهردار اردبیل هم در مورد نمک پاشی معابر جهت مقابله با یخبندان همین نظر را دارد و تاکید می‌کند که درخصوص این عادت قدیمی شهروندان باید فرهنگ سازی شود چرا که نمک پاشی هم برای زیر ساخت‌های شهری مثل آسفالت معابر مضر است و هم به محیط زیست شهری آسیب می‌رساند. او معتقد است که نمک پاشی هزینه زیادی ندارد ولی آسیبی که به آسفالت معابر و یا فضای سبز می‌رساند هزینه بیشتری را بر دوش شهرداری می‌گذارد و به همین خاطر شهرداری به سمت استفاده از نمک در حجم بالا نمی‌رود. به گفته لطف‌اللهیان، شهرداری اردبیل از مخلوط نمک و ماسه در اندازه‌ای که ضرورت دارد برای مقابله با یخبندان استفاده می‌کند که 60 درصد آن ماسه و 40 درصد آن نمک است.

اما مسئله مهم‌تر نحوه آسیب رساندن نمک پاشی است که باید درخصوص آن اطلاع رسانی و فرهنگ سازی شود تا شهروندان هم به هر طریقی در این زمینه کمک حال محیط زیست و زیرساخت‌های شهری باشند. نمکی که در مواقع بارندگی برف به منظور مقابله با یخبندان استفاده می‌شود، در مخلوط با برف به محلول آب نمک تبدیل شده و به دو حالت یا در زمین نفوذ می‌کند و یا در معابر جریان می‌یابد تا به آرامگاهی بریزد. این محلول آب نمک چه در برخورد با زیر ساخت‌های شهری مثل آسفالت و جداول و سایر موارد و چه در زیر زمین و در پای درخت‌ها و گیاهان تاثیر منفی خود را می‌گذارد.

کارشناسان معتقدند که در خصوص زیر ساخت‌های شهری استفاده از مخلوط ماسه و نمک آسیب‌های جدی را متحمل آسفالت معابر می‌کند و همین امر باعث افزایش زیادی در هزینه شهرداری‌ها در فصل گرما به منظور ترمیم آسفالت معابر می‌شود. همچنین این آسیب‌ها به نامطلوب شدن شرایط معابر برای خود شهروندان تا زمان ترمیم منجر می‌شود. همچنین در مورد فضای سبز و محیط زیست شهری، کارشناسان علائمی مثل تاخیر در جوانه زدن درختان، ریزش برگ‌ها، خشک شدن جوانه‌ها و درموارد با غلظت بالا خشک شدن درخت‌ها و گیاهان را از تاثیرات نمک پاشی می‌دانند. به گفته کارشناسان روان آب حاصل از نمک پاشی که در واقع آب نمک است هم با جذب زمین شدن به گونه‌های گیاهی و توانایی رشد گیاهان در خاک تاثیر می‌گذارد و هم با ورود به منابع آبی مختلف باعث شوری بیش از حد آن‌ها می‌شود که این می‌تواند در موجودات زنده هم تاثیر منفی بگذارد.

اما چیزی که مورد بحث است، روش مقابله با تاثیرات منفی نمک پاشی است. به نظر می‌رسد که این مهم نیازمند تلاش در دو سو، یعنی از یک سو شهرداری و از سوی دیگر شهروندان است. شهرداری باید در استفاده از نمک برای مقابله با یخبندان دست و دلبازی نکند و فقط در حد نیاز ضروری از آن استفاده کند – همان چیزی که لطف‌اللهیان، شهردار اردبیل به آن تاکید دارد - و البته که باید به فکر جایگزین‌های مناسب و نوین برای نمک باشد. و البته از سوی دیگر این شهروندان هستند که باید در این مسیر شهرداری را همراهی کنند.

شهروندان ابتدا باید درمورد عوارض نمک پاشی آگاه شوند و سپس به منظور همکاری از ریختن برف‌های حیات و پشت بام در مسیرهای رفت و آمد خودداری کنند تا نیاز به مقابله با یخبندان از این طریق افزایش پیدا نکند. بهترین محل برای تلنبار کردن برف‌ها روی باغچه‌هایی است که در خواب زمستانی به سر می‌برند تا این برف‌ها به تدریج آب شده و راه خود را به دل زمین پیدا کنند. از طرف دیگر با پارو کردن مسیر خود در حیات و مقابل درب منازل می‌توان از یخبندان و نیاز به استفاده شخصی از نمک پاشی جلوگیری کرد. باید توجه کنیم که حتی نمک پاشی شخصی در حجم کم هم باعث ورود نمک به چرخه طبیعت و تاثیر منفی بر روی محیط زیست می‌شود. در نهایت باید شهروندان به آگاهی از مضررات نمک پاشی خواستار روش‌های جایگزین برای مقابله با یخبندان شوند و توقع خود را در مورد نمک پاشی با توقعات مناسب‌تری جایگزین کنند. 

اشتراک گذاری
ثبت دیدگـاه
Captcha
دیدگاه های کاربران