Menu Close Menu
شهردار اردبیل: مخالف نمک‌پاشی بی‌قاعده هستیم

فرهنگ اشتباهی نمک پاشی و راهکارهای یک شهردار حامی محیط زیست

 فرهنگ اشتباهی نمک پاشی و راهکارهای یک شهردار حامی محیط زیست

با هر بارش برف شهروندان انتظار دارند که مأموران شهرداری از همانی ابتدای برف نمک‌پاشی و برف‌روبی را آغاز کنند و هر چند این درخواست اجرا می‌شود؛ اما فرهنگ اشتباهی در خصوص نمک‌پاشی متداول شده است. در شهرهای سردسیر دنیا شهروندان شرایط زندگی خود را با وضعیت جوی متناسب می‌کنند، اما متأسفانه در اردبیل به جای متناسب‌سازی، صرفاً از دستگاه‌های خدمات رسان درخواست می‌شود که نسبت به خدمت‌رسانی بیشتر اقدام کنند.

سی روز آنلاین:

 

سمفونی مردگان، رمان معروف عباسی معروفی در اردبیل اتفاق می افتد. آنجایی که در شخصیت های رمان در سرما و برف اردبیل قدم می زنند و بارش برف در انتقال بسیاری از حس های معروفی به خواننده نقش دارد. آن روزی که معروفی کتاب معروف خود را در فضای اردبیل ترسیم و شخصیت پردازی کرده بود، بارش برف چندان موجب دردسر نبود، نه تعداد اتومبیل ها به اندازه امروزی بود که ترافیک یک مشکل عمده در اردبیل باشد و نه شهر اردبیل، کلانشهری با 530 هزار نفر سکنه بود. آن ایام برف می بارید و تا مدتها روی زمین یخ می بست و کسی هم شاکی نبود که چرا شهرداری برف روبی نمی کند. هر کسی جلوی درب خانه خودش را پارو می کرد. اما امروزه بارش برف یک چالش عمده برای شهرداری اردبیل بشمار می رود. شهروندان انتظار دارند که شهرداری در ساعات اولیه هم برف روبی کند و هم خیابان ها را  نمک پاشی کند تا یخبندان موجب لغزش ماشین ها در خیابان های شلوغ و خلوت شهر نشود.

 

با هر بارش برف شهروندان انتظار دارند که مأموران شهرداری از همانی ابتدای برف نمک‌پاشی و برف‌روبی را آغاز کنند و هر چند این درخواست اجرا می‌شود؛ اما فرهنگ اشتباهی در خصوص نمک‌پاشی متداول شده است. در شهرهای سردسیر دنیا شهروندان شرایط زندگی خود را با وضعیت جوی متناسب می‌کنند، اما متأسفانه در اردبیل به جای متناسب‌سازی، صرفاً از دستگاه‌های خدمات رسان درخواست می‌شود که نسبت به خدمت‌رسانی بیشتر اقدام کنند.

عمده مشکل در برف برای خودروها و رانندگان پیش می آید. بارها گفته شده است در برف و یخبندان رانندگی با سرعت پایین و همچنین کاهش تردد خودروها و استفاده از وسایل نقلیه عمومی، از ترافیک روزهای برفی و میزان تصادفات و خسارات مالی و جانی می کاهد. اما با این همه؛ رانندگان خودروهای شخصی حاضر نیستند در بارش برف تردد خود را کاهش داده و از وسایل نقلیه عمومی استفاده یا سرعت خود را کاهش دهند. بارها و بارها پیش آمده که در هوای برفی و بارانی راننده‌ای با سرعت زیاد از مقابل ما عبور کرده است. این موارد کار شهرداری در برف روبی داخل شهر را سنگین ترهم می کند.  شهرداری باید از بار ترافیک بکاهد و در این حالت مجبور است از نمک پاشی استفاده کند. آنچه که هر چند از سوی محیط زیست و سازمانهای مرتبط دارای کلی ایرادات زیسست محیطی است، اما هنوز جایگزین مناسبی برای آن تعریف نشده است.

شهردار اردبیل می گوید: همه اهتمام نیروهای مجموعه شهرداری اردبیل خدمت‌رسانی به اهالی شهر و جلب رضایت شهروندان است.

به گفته حمید لطف‌اللهیان، با توجه به اینکه با آغاز بارش برف عمده درخواست شهروندان نمک پاشی معابر و خیابان ‌های شهر است، که در این ارتباط باید فرهنگ ‌سازی‌های لازم انجام شود. متأسفانه نمک‌ پاشی به آسفالت معابر و محیط‌زیست شهری صدمه وارد می ‌سازد و ما موافق نمک ‌پاشی به میزان قابل‌توجه نیستیم.

نمک‌پاشی هزینه سنگینی ندارد و اجرای آن نیز برای شهرداری چندان سنگین نیست. در وضعیت فعلی  شهرداری از مخلوط ماسه و نمک با ترکیب تقریبی ۴۰ درصد نمک و ۶۰ درصد ماسه استفاده می کند؛ اما به دلیل زیان وارده به اندازه لازم انجام می‌شود.

به گفته لطف‌اللهیان نمک‌پاشی موجب از بین رفتن آسفالت می‌شود و در ادامه در تابستان شهرداری ملزم می‌شود که نسبت به بهسازی و لکه‌گیری معابر که هزینه به مراتب قابل‌توجهی دارد اقدام کند.

 

خسارت‌های نمک پاشی

 بارش ها و یخبندان در زمستان سال گذشته آسیب های جدی به آسفالت معابر وارد کرد که این آسیب ها موجب نارضایتی مردم و بروز مشکلات عبور و مرور در سطح شهر شد، شهرداری امسال در یک حرکت زیربنایی آسفالت ها را  به صورت بنیادین ترمیم ونوسازی کرد. حال در خیابان های اردبیل رانندگی و تردد خودروها به راحتی و با کمترین گلایه رانندگان انجام می شود. امسال شهرداری اردبیل بالغ بر ۲۲۰ هزار تن آسفالت‌ریزی در معابر اردبیل را انجام داد که این یک رقم بزرگ برای شهری چون اردبیل محسوب می شود. عمر مفید آسفالت در اردبیل پایین است و گروهی از کارشناسان بر این باروند که نمک پاشی بی رویه در زمستان و فصل یخبندان موجب کاهش عمر آسفالت در اردبیل می شود.

به گفته کارشناسان محیط زیست؛ نمک‌پاشی بیش از اندازه به دلیل اینکه در برف و آب حل شده و جذب می‌شود، می‌تواند به منابع آبی زیرزمینی لطمه وارد سازد.

شهردار اردبیل در این باره می گوید: در هر وعده بارش نمک‌پاشی و برف روبی معابر به قوت انجام می‌شود و در تمامی پل‌ها و خیابان‌هایی که احتمال تصادف به دلیل یخ‌زدگی پیش بینی شده، شهرداری معابر را نمک‌پاشی می‌کند. بااین‌وجود ما چندان موافق نمک‌پاشی بی‌قاعده و بیش‌ازحد نیستیم؛ چرا که نمک‌پاشی می‌تواند به درختان و فضای سبز و همچنین منابع آبی لطمه وارد سازد.

به گفته لطف‌اللهیان، وقتی شرایط جوی خاصی در شهر حاکم می‌شود، لازم است شهروندان خود مشارکت کامل داشته باشند و در مقابل انتظار خدمت‌رسانی که به جا است خود نیز سهمی را در کاهش حوادث و مشکلات احتمالی ایفا کنند.

 

لزوم رفتارسازی در مردم

اما نوع مشارکت شهروندان در این مسیر چگونه می تواند باشد؟ برخی شهروندان در پارک خودرو در محل مناسب و همچنین جلوگیری از ریختن برف پشت‌بام در معابر عمومی نه صرفا با شهرداری، بلکه به تسهیل عبور و مرود در محلات خود کمک می کنند.با وجود توصیه‌ها همچنان برخی شهروندان بی‌توجه به ضرورت‌ها بوده و به عنوان مثال قبل از تخلیه برف معابر، برف پشت‌بام خود را به معابر می‌ریزند. برف در کوچه های کم عرض که ساختمان های متراکمی هم دارد؛ رنگ آفتاب نمی بیند و دیر آب می شود و این موجب می شود که یخبندان تا چندین روز متولی مهمان ناخوانده کوچه های کم عرض شود. در این حالت شهرداری هم در حمل آن و هم در نمک پاشی باید وارد عمل شود. در حالیکه که یک اقدام ساده از سوی شهروندان در راستای مشارکت شهروندی می تواند از تحمیل هزینه های ناخواسته جلوگیری کند.

شاید در مناطقی از کشور که بارش های مقطعی و کوتاه مدت برف مشاهده می شود، بتوان از زیان نمک پاشی چشم پوشید اما در خود اردبیل با کثرت بارش ها و طولانی بودن فصل سرما و یخبندان جایگزینی برای نمک پاشی ضروری است. همواره، فعالان محیط زیستی انتقادات بسیاری به مجموعه خدمات شهری و اجرایی شهرداری در استفاده از نمک برای آب کردن برف و یخ‌های موجود در خیابان وارد می‌کنند و به نظر می‌رسد با جایگزین کردن روش‌های مطلوب که آثار زیست‌محیطی مخرب کمتری داشته باشند، می‌توان از بسیاری از مشکلات کاست. در شهرهای سردسیر دنیا، برای مقابله با یخبندان به سمت استفاده از ترکیبات جدید سازگار با محیط زیست روی آورده است که از آن با نام محلول یخ زدا یاد می شود که منیزیم، کلسیم و استات از جمله مواد تشکیل دهنده محلول یخ زدا هستند و به محیط زیست آسیبی وارد نکرده و مشکلات حاصل از نمک پاشی را هم ندارد. اما در شهرهای ایران همچنان نمک و شن تنها ترکیبی است که کاربرد دارد.

دلیل استفاده از نمک نبود جایگزین مناسب است بطوریکه برخی جایگزین ها مورد استفاده قرار گرفته اما به اندازه نمک کارکرد ندارد. در استان اردبیل اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای در برخی مواد از جمله کلرید کلسیم، کلرید منزیم و کلرید پتاسیم برای ذوب برف استفاده کرده است، اما به دلیل محدودیت در نحوه عملکرد این مواد، در اغلب مواقع نمک و شن ارجحیت داشته است.

نمک‌پاشی به‌مرور زمان موجب شوری آب‌های روانی می‌شود که به سمت زمین‌های کشاورزی می‌رود و علاوه بر اینکه بافت خاک را از بین می‌برد، به‌گونه‌های گیاهی هم آسیب می‌رساند. از سوی دیگر نمک، به‌خصوص هنگامی که بر روی سازه‌های شهری پاشیده می‌شود بر روی پایه‌های پل‌ها، بتن و حتی رنگ‌آمیزی‌های شهری تأثیر می‌گذارد و موجب خوردگی آن‌ها می‌شود. شهرداری اردبیل موافق نمک‌پاشی بی‌قاعده و بیش‌ازحد نیست و به دنبال جایگزین کردن روش های جدید وسازگار با محیط زیست است. در این مسیر مشارکت شهروندان نقشی مهم هم خواهد داشت.

اشتراک گذاری
ثبت دیدگـاه
Captcha
دیدگاه های کاربران